TZ: V PLATO se bude o Vánocích věštit

V PLATO se bude o Vánocích věštit / PLATO Ostrava / Ostrava / 28. 11. 2018

Po páté v řadě nabízí městská galerie PLATO návštěvníkům autorský vánoční strom. Letošní instalaci nazvali její autoři Lenka a Ivo Škutovi Tree of Fortune. Umělecké zpracování jedné z nejoblíbenějších tradic se poprvé objeví přímo v prostoru bývalého hobbymarketu Bauhaus. Vánoční strom bude odhalen 5. prosince v 18 hodin a veřejnost se může těšit i na kartářku. Odhalení stromu zahájí speciální vánoční program nazvaný Tak ať! Vánoce v PLATO.

PLATO se opět po roce vrací k oblíbené tradici – vánočnímu stromu, který navrhují a realizují umělci. Letošní instalaci připraví autoři dlouhodobě aktivní na ostravské umělecké scéně Lenka a Ivo Škutovi. Z klasického stromu umělci převzali pouze tvar. Autoři instalaci pojali jako vysoký špičatý stan se svítícím neonem, který návštěvníkům nabídne místo, ve kterém se můžou ptát na vlastní budoucnost. Jestli se má týkat spíše štěstí nebo kariéry či bohatství, to návštěvníkovi vyčte z karet věštkyně pozvaná u příležitosti odhalení stromu. „Tradiční Vánoční strom jsme transformovali v duchovní stánek. Pracujeme s "lacinou" pouťovou estetikou - pouťový stánek, batika, neon, zvací plakát, věštkyně, to všechno působí uměle, ale lidé by se zde měli cítit příjemně,“ vysvětlují své pojetí autoři.

Vánoční strom PLATO připravuje pravidelně od počátku svého působení a k jeho vytvoření zve vždy umělce spojené s ostravskou uměleckou scénou. Po předchozích letech, kdy se představily postupně umělkyně Šárka Mikesková, Elli Tiliu Motýlová, Katarína Szányi a studentky ateliéru Text Forma Funkce na Ostravské univerzitě Kateřina Baránková a Kristýna Pavlíková, se téměř šestimetrový strom poprvé usazuje přímo uvnitř budovy městské galerie sídlící v hobbymarketu Bauhaus, kde bude k vidění až do 6. ledna.

O hudební program se tentokrát postará ostravský hudební producent Strachkvas, který pro zahajovací večer připraví čtyřhodinový DJ set. Akce oficiálně odstartuje vánoční program galerie nazvaný Tak ať! Vánoce v PLATO. Ten nabídne kromě umělecké variace na vánoční strom také řadu aktivit a příležitostí, jak  trávit volný čas inspirativně. Pro rodiny s dětmi například autoři stromu připravili workshop, na kterém budou účastníci vyrábět Kolo štěstí. Návštěvníci, kteří se do PLATO vydají v průběhu prosince, si pak budou moci zahrát originální autorské deskové hry ostravského tvůrce Jiřího Šebesty nebo budou mít šanci využít nově otevřenou Geolokalitu PLATO – místo ke sdílení minerálů a polodrahokamů, určené nejen mineralogům a sběratelům.

Informace o akci a o vánočním programu PLATO najdete na stránce:

https://plato-ostrava.cz/cs/Aktuality/2018/11/Tak-At-Vanoce-V-PLATO