TZ: Ahoj socho - GHMP vydala první knihu pro děti o umění ve veřejném prostoru

Ahoj socho - GHMP vydala první knihu pro děti o umění ve veřejném prostoru / Galerie hlavní města Prahy / Praha / 28. 11. 2018

Kniha Ahoj socho, připomínající svou formou osobní deník, uvádí dětské i dospělé čtenáře netradičním způsobem do tématu sochařských a uměleckých děl ve městě.

„Jako instituce spravující značnou část děl ve veřejném prostoru v Praze jsme velice hrdi na to, že budeme moci přiblížit tento důležitý segment naší výtvarné kultury nejmladší generaci poutavou a interaktivní formou,“ vysvětluje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Pestrá kniha kombinující fotografie, kresby, mapy i drobné reálné předměty je založena na objevování, poučení i spolupráci dětí a rodičů. Čtenáři v ní naleznou různé podoby sochy od kamenných a bronzových figur po díla, která umělci tvoří vlastním tělem, ze sněhu nebo z trávy. V jedné knize se tak objevují pomník Mistra Jana Husa i hřiště pro děti vytvořené umělci, pravěký menhir i fotící obr Trifot, talismany na poličce nebo sloup z ledu, sochy staré, i ty, které vznikly v posledních letech. Kniha představuje díla Krištofa Kintery, Lenky Klodové, Davida Černého, Kurta Gebauera, Kateřiny Šedé, Magdaleny Jetelové, Pavly Scerankové a mnoha dalších současných tvůrců, ale také barokní sochy z Karlova mostu nebo pomník Svatého Václava.

„Chtěly jsme knihou ukázat, že objevovat umění ve městě či podívat se z jiného úhlu na známé věci, třeba díky sochám, je opravdové dobrodružství. Některá sochařská a umělecká díla jsou umístěna na významných místech a známe je dobře, po dalších musíme pátrat jako detektivové a jiná se mohou v ulicích objevit jen na pár hodin nebo dní,“ vysvětluje Lucie Štůlová Vobořilová a doplňuje: „Každý máme navíc možnost se na podobě města podílet, někdy si stačí uvědomit, že změna může mít i podobu malé drobnosti.“

Kniha obsahuje řadu návodů na hry a tvůrčí aktivity, díky nimž si čtenář může užít setkání se sochou nebo jen obyčejnou procházku městem trochu jinak. Je primárně určena rodinám, ale může zaujmout i pedagogy nebo vedoucí dětských zájmových skupin. Sochy a veřejný prostor lze najít téměř všude. Kniha tak vyzve k průzkumu pražské i mimopražské čtenáře.

„Naším cílem bylo, aby se hry a tvůrčí úkoly daly téměř bez přípravy realizovat s dětmi přímo ve městě, v přírodě nebo na nádvoří školy. Věříme, že s knihou ve svém městě nebo vesnici objeví každý něco nového, co doposud nevěděl nebo neznal,“ dodává Michaela Matysová.

Ke spolupráci na knize přizvaly autorky také hosty, kteří se umění a sochařství ve veřejném prostoru dlouhodobě věnují. Kateřina Šedá zve čtenáře knihy na zvláštní procházku centrem Brna (Brnox), Kurt Gebauer vypráví o výjimečném hřišti na ostravském sídlišti, na kterém by si chtěl hrát skoro každý kluk či holka (Minikrajina, Fifejdy II) a Denisa Václavová a Krištof Kintera představí zvláštní galerii pod širým nebem v místě jedné prázdné parcely v pražských Vršovicích (ProLuka).

Galerie hlavního města Prahy vydává knihu jako první publikaci o umění ve veřejném prostoru určenou dětskému publiku. GHMP vsadila na zkušené galerijní pedagožky Michaelu Matysovou a Lucii Štůlovou Vobořilovou, které se dlouhodobě věnují zprostředkování umění a které se v minulosti podílely na úspěšných projektech. Mezi ně patřila například kniha FFFF Kupka (B. Škaloudová, L. Štůlová Vobořilová, M. Trpišovská, vydala Národní galerie v Praze, 2013). Kresby pro knihu Ahoj socho vytvořila oceňovaná ilustrátorka a designérka Štěpánka Bláhovcová. Celkové grafické zpracování mělo na starosti studio papelote, renomované české papírnictví, které se věnuje i knižní grafice.

Publikace je určena čtenářům od 6 let, ale mnohé v ní bude objevné i pro dospělé.