TZ: Ženatá, Chlupáč a Salon výtvarníků Benešovska. Nově otevřené MUD* zve opět do Benešova.

27. 11. 2018Artalk Infoservis

Ženatá, Chlupáč a Salon výtvarníků Benešovska. Nově otevřené MUD* zve opět do Benešova. / Muzeum umění a designu Benešov / Benešov / 29. 11. 2018

Po velkolepém zářijovém otevření celého Muzea umění a designu Benešov instituce zahajuje tři nové výstavy. Ve čtvrtek 29. 11. v 17 hodin proběhne zahájení tradičního Salonu výtvarníků Benešovska, na který od 18 hodin navážou vernisáže site specific instalace Kamily Ženaté, vytvořené speciálně pro muzeum, a výstavy děl benešovského rodáka světového významu Miloslava Chlupáče.

K muzeu patří i Městská výstavní síň v předsálí městské knihovny, kde se zahajuje první ze tří výstav, tradiční Salon výtvarníků Benešovska. „Jeho cílem je představit regionální tvorbu v co nejširším spektru od malby přes grafiku až po fotografii. Zaměřujeme se také na to, aby prostor dostali nejen zkušení umělci, ale také ti začínající, kteří tak získávají první možnost se prezentovat široké veřejnosti,“ říká kurátorka výstavy Barbora Ficková.

Site specific instalace Kamily Ženaté je dílo, které bylo vytvářeno konkrétně pro první místnost muzea v přízemí. „Instalaci vytvářím již šest měsíců. Od první představy k realizaci ale uběhla delší doba. Téma pomalu krystalizuje v mé mysli, postupně si jej načrtávám a potom hledám konkrétní předměty a objekty, které natírám, slepuji, modeluji do nových kontextů oproti jejich původním určením. Centrální motiv stolu a několika prázdných židlí kolem něj je rozehraná scéna, pobídka k fantaziím, dotváření příběhu či jenom fascinace beze slov,“  říká Kamila Ženatá.

Výstava benešovského rodáka Miloslava Chlupáče s názvem 1920–2008 chce ukázat tohoto významného umělce jako autora, který díla nejen vytvářel, ale zároveň o nich psal teoretické texty. I proto je výstava zaměřena na jeho nejčastější téma – tělo. Dvě plastiky, které má Miloslav Chlupáč v Benešově – na dvoře MUD a ve Villaniho parku, jsou taktéž torza. Sochy jsou pak doplněny pracemi na papíře, na kterých lze ukázat, jakým způsobem Chlupáč své představy o trojrozměrném umění uplatňoval v dvourozměrném světě.

Na výstavě jsou vystavena díla ze sbírek MUD a díla zapůjčená z Galerie moderního umění v Roudnici, Severočeské galerie v Litoměřicích, Galerie moderního umění Hradec Králové, Muzea umění Olomouc a ze soukromých sbírek.