Novou ředitelkou Goethova institutu v Praze se stala Angelika Ridderová

26. 11. 2018ČTK Infoservis

Novou ředitelkou Goethova institutu v Praze, s pověřením pro celou střední a východní Evropu, se stala Angelika Ridderová. Odbornice na pracovní právo pracuje pro celosvětovou síť německých kulturních institutů od roku 1990, dosud vedla mimo jiné pobočky Goethova institutu v Oslu nebo v Paříži. ČTK o tom dnes za Goethův institut informoval Tomáš Moravec.

Ridderová nahradila Bertholda Franka, který v Praze působil jako vedoucí institutu od roku 2013. Frank přesídlí do Nového Dillí, odkud povede pobočky Goethova institutu v jižní Asii.

"Pražský Goethův institut je obzvláště důležitý, protože byl založen bezprostředně po sametové revoluci. Kromě toho je práce s českými partnery tradičně velmi intenzivní a vrcholně zajímavá. Pro mě osobně je pozice zdejší ředitelky splněným snem, protože země střední a východní Evropy vnímám jako důležitý spojník mezi vlivy východu a západu," uvedla Ridderová.

Do regionu střední a východní Evropy náleží pobočky Goethova institutu v Praze, Bratislavě, Varšavě, Krakově, Lublani, Tallinnu, Rize a Vilniusu. Všechny tyto instituty mají své lokální ředitelky a ředitele, jsou však podřízeny regionálnímu vedení v Praze.

Rodačka z Ulmu Ridderová studovala právní vědu na univerzitě v Kostnici, coby koncipientka působila na Novém Zélandu. Od roku 1990 pracuje pro Goethův institut. Zabývala se pracovním právem, vedla pobočky institutu v Oslu, Freiburgu a Paříži, kde měla i pověření pro vedení regionu jižní a západní Evropy. Do Prahy se dostala po pětiletém působení v roli vedoucí oddělení centrálních služeb v mnichovské centrále Goethova institutu.

Goethův institut sídlí v Praze od roku 1990. Nabízí zejména jazykové vzdělávání a jazykové zkoušky. Má svoji vlastní knihovnu.

jir snm

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK