Billboart Gallery Open Call

25. 11. 2018Artalk Infoservis

Galerie Billboart je výstavní platforma ve veřejném prostoru města Ústí nad Labem. Skrze formát dvou reklamních billboardů nainstalovaných v blízkosti kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně je umělcům dána možnost promlouvat k veřejnosti krajského města a jeho návštěvníkům.

Této možnosti jsme se rozhodly využít k reflexi témat týkajících se vnějších faktorů působících na jedince. Mezi tyto vlivy řadíme média, politiku nebo také grafický smog. Dva nedaleko od sebe umístěné billboardy vyzývají k pojednání témat v opozičních úhlech pohledu. Pro ilustraci vybereme palčivý problém dnešní politické situace tedy kontrast demokracie vs nedemokracie (populismus) dále pak fakt, že jsme zavaleni množstvím reklam a poutačů různé, převážně však nízké kvality. Výše zmíněná a jim příbuzná témata chceme ilustrovat díly, která nově vzniknou k tomuto účelu, zohledňují potenciál oslovit širokou veřejnost, speciální formát velkoplošných billboardů a počítají s vystavením vlivů přírody (na příklad přímé sluneční světlo, déšť).

Kurátorkami projektu jsou studentky druhého ročníku navazujícího magisterského studijního oboru Kurátorská studia studií Fakulty umění a designu UJEP Kateřina Fucsiková, Karla Hlaváčková, Anna Zemanová. První ze tří výstavních projektů bude zahájen začátkem února roku 2019. Organizátoři hradí všem vybraným projektům veškerou produkci a autorský honorář. Realizace bude probíhat skrze vámi zaslané podklady (data k tisku), které následně budou vytištěny specializovanou firmou na velkoformátový tisk a vylepeny na naše billboardy.

Rády bychom vás tímto vyzvaly k zaslání návrhů témat a předběžných konceptů jejich vizuálního zpracování ve formě skic, studií či animací:

Náležitosti přihlášených projektů:

1. Návrh konceptu včetně vizualizace/skici

2. CV autora/autorů

3. Výběr prací z portfolia

Harmonogram:

16/1/2019 uzávěrka odevzdání návrhů

21/1/2019 výběr projektů

26/2/2019 zahájení projektu

Své návrhy či případné dotazy ke koncepci či organizačnímu rámci výstavního projektu prosím zasílejte na emailovou adresu billboardgallery2019@gmail.com do 16/1/2019.

www.fud.ujep.cz