Světovou výstavu bude v roce 2025 hostit japonská Ósaka

23. 11. 2018ČTK Infoservis

Světovou výstavu World Expo uspořádá v roce 2025 japonské město Ósaka. Dnes o tom v Paříži rozhodlo hlasování příslušného mezinárodního výboru BIE. Jeho členové Ósaku upřednostnili před ruským Jekatěrinburgem a metropoli Ázerbájdžánu Baku.

Při výběru hostitelů světových výstav musí kandidující město k úspěchu v prvním kole hlasování získat dvě třetiny hlasů členských zemí BIE. Pakliže žádný uchazeč takovouto podporu nezíská, přichází druhé kolo, do něhož postupují první dva kandidáti z prvního a na vítězství již stačí prostá většina hlasů.

Pro Ósaku letos v prvním kole hlasovalo 85 zemí a do druhého kola postoupila s Jekatěrinbugrem, který získal 48 hlasů. Japonské město s necelými třemi miliony obyvatel poté ruského kandidáta porazilo 92 hlasy ku 61.

Světové výstavy se konají každých pět let a mohou trvat i šest měsíců. Podle agentury Reuters stojí jejich pořádání miliony dolarů, akce však může zvýšit prestiž pořadatelských měst a přitáhnout do nich návštěvníky z celého světa.

Agentura AP uvádí, že Ósaka si od výstavy slibuje revitalizaci města, které "ztratilo mnoho ze svého lesku ve prospěch Tokia". Vedení tohoto třetího největšího města v Japonsku prý navrhlo, aby se výstava konala na umělém ostrově a zaměřila se na to, jak lze využívat roboty a umělou inteligenci pro veřejné blaho. Heslo akce zní "Navrhujeme společnost budoucnosti pro naše životy".

Ještě předtím přijde na řadu Expo 2020 v Dubaji, které začne 20. října a potrvá do 10. dubna následujícího roku. Pouštní město ve Spojených arabských emirátech bylo při volbě v roce 2013 ve druhém kolem rovněž vybráno na úkor Jekatěrinburgu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK