TZ: Prototyp letos představil umělce i kutily z Česka a zahraničí. Co chystá na další rok?

21. 11. 2018Artalk Infoservis

Prototyp letos představil umělce i kutily z Česka a zahraničí. Co chystá na další rok? / Brno / 20. 11. 2018

Festival umění, vědy, technologií a makerů Prototyp o víkendu zaplnil pavilon A brněnského výstaviště a představil nejen umělce z Česka a zahraničí, ale také makery a dílny napříč všemi sférami kutilství. Právě kutilům a otevřeným dílnám byly věnovány bloky přednášek a poskytnut prostor pro představení vlastních projektů. Pod jednou střechou bylo možné vidět světelnou show, expozici interaktivních instalací, poslechnout si odborné přednášky nebo vyrobit LED lampičku a nechat si zhotovit 3D portrét.

Festival byl oficiálně zahájen módní performance OUTVISIBLE, která představila šestici návrhářů s kolekcemi vlastní tvorby reflektující současnou „fast fashion“. Návštěvníci mohli také v pravidelných intervalech v hlavním sále sledovat světelnou show, která vznikla pod taktovkou uskupení VISUALOVE a videosochu Metropolia od Jakuba Nepraše. Po celou dobu festivalu bylo možné v jednotlivých částech pavilonu A shlédnout a zažít interaktivní expozici Prototyp ART, na které se podílela desítka autorů z různých sfér umění. Velkému zájmu se těšila performance Adama Hrubého „Pracující člověk“, instalace z 3D tiskáren „Červená královna“ nebo audiovizuální instalace „EXPLORER“ švýcarského studia Encor.

Novinky návštěvníci pocítili v rámci sobotního a nedělního programu Prototyp MAKERS, tedy veletrhu všech kutilů a technologických nadšenců. Představily se otevřené dílny FabLab Brno, HobbyLab nebo strojLAB z fakulty strojního inženýrství VUT. Byly představeny i další úspěšné projekty VUT jako Formule student, Pneumobil a BUT Chicken Wings. Na jednotlivých stáncích byla představena činnost dílen a sami návštěvníci si mohli vyzkoušet, jak funguje 3D skener a tiskárna, soustruh nebo CNC šicí stroj. V rámci přednášek se vystřídala témata od modelářství a knihovnu materiálů MatérioO, až po autorské právo. Trendy v materiálech pro 3D tisk představil Josef Doleček, zakladatel a generální ředitel společnost Fillamentum, která patří mezi TOP 5 výrobce strun do 3D tiskáren na světě, co se kvality a inovací týče.

„Cílem Prototypu do budoucna je vytvořit platformu, která bude fungovat celoročně. Formou menších akcí konajících se po městě, přednášek či workshopů bychom rádi oživili brněnské veřejné dění a zakončili to koncem roku jednou velkou akcí. Podzimním festivalem chceme oslovit širokou veřejnost a vytvořit z centra Brna místo, kde se budou moci prezentovat audiovizuální a světelné instalace,“ sdělili koordinátoři festivalu Jan Machát a Michal Okleštěk, podle kterých může spolupráce s dalšími institucemi, univerzitami a firmami přinést do Brna nejen nové talenty, ale vytvořit akci, na kterou by zavítali návštěvníci z jiných krajů i zahraničí.

Festival v průběhu tří dnů navštívilo přes 2 000 návštěvníků nejen z řad uměleckých a technologických nadšenců, ale i z řad laiků a rodin s dětmi. Rodiny s dětmi využili vzájemnou slevu do VIDA! Science centra, kde se ve stejném termínu konal veletrh kutilů Bastlfest.

Další ročník festivalu se uskuteční v listopadu 2019.

O festivalu Prototyp

Festival Prototyp vznikl v roce 2014 jako akce s cílem propojovat svět umění, vědy a technologií. Spojením zdánlivě oddělených a vzdálených oblastí vzniká každoročně v listopadu kulturní akce pro široké spektrum návštěvníků. Za 5 let se festival vyvinul v tradiční akci brněnského podzimu, která se díky spolupráci s mnoha jihomoravskými institucemi a firmami, neustále rozšiřuje a proměňuje.

Během 5 uplynulých ročníků festival Prototyp navštívilo více než 9000 návštěvníků, vystavovalo zde přes 90 umělců a konalo se více jak 40 workshopů či přednášek.