TZ: Veronika Svobodová

13. 11. 2018Artalk Infoservis

Veronika Svobodová / Meze intervalů / Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě: zvuková galerie IGLOO / Jihlava / 15. 11. 2018 - 3. 2. 2019

Přístup Veroniky Svobodové k práci se zvukem prozrazuje její blízkost k divadelní scénografii. Ve své tvorbě propojuje hledisko prostoru, času a situací. Její práce zahrnuje tvorbu bytového divadla, nebo performancí pohybujících se na pomezí divadelního a vizuálního umění. Často se jedná o přímou reakci na jedinečné architektonické prostory, formu závislou na konkrétním místě, atmosféře nebo historii.

Cílem výstavy je vytvořit zvukovou strukturu určenou přímo pro prostor galerie IGLOO. Jedná se o experiment se způsoby, jak předměty a materiály každodenního života rozeznít za pomocí motorků, časovače a primitivní mechaniky s ohledem na akustické kvality. Interakce zvukových i vizuálních vjemů. V instalaci není kladen důraz na objekt jako takový, ale vzdálenost a komunikaci mezi nimi. Prostorová koncepce se projevuje prostřednictvím kombinací různých kinetických objektů. Pracuje s napětím mezi zvukem a tichem, světlem a tmou.