TZ: Moravská galerie ukáže nejkrásnější české knihy roku 2017

Moravská galerie ukáže nejkrásnější české knihy roku 2017 / Moravská galerie v Brně / Brno / 15. 11. 2018 – 31. 1. 2019

V knihovně Pražákova paláce budou předstveny mimořádné publikace, které se umístily v tradiční soutěži Nejkrásnější česká kniha roku. Do 53. ročníku soutěže se přihlásilo 255 titulů, z nichž mezinárodní porota ocenila přes dvacet. Během zahájení výstavy se osobně představí autor Jan Čulimvský se svou knihou Póvl, jež získala první místo v kategorii Bibliofilie a autorské práce.

Kurátorka: Judita Matějová

Knihovna Moravské galerie

Pražákův palác, Husova 18

Zahájení výstavy spojené s prezentací knihy Póvl: 15. 11. v 18 hodin

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku vyhlašuje již od roku 1965 Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví.  O vítězných knihách rozhoduje mezinárodní odborná porota, která uděluje ocenění v sedmi základních a několika specializovaných kategoriích. Mezi knihami o výtvarném umění zvítězila kniha o výtvarníku Svatopluku Klimešovi. Nejkrásnějším katalogem se stal průvodce výstavou Magdaleny Jetelové, který si odnesl cenu i za polygrafické zpracování. Mezi odbornými publikacemi se ujala kniha Cirkus Pictus, která sleduje reflexi cirkusového světa v českém výtvarném umění a literatuře. Nejkrásnější knihy pro děti a mládež pocházejí z nakladatelství Baobab, které obsadilo první tři místa. V kategorii krásné literatury se na prvním místě umístila kniha Paci, paci, pacičky, jež vyniká svým výrazným typografickým zpracováním.

V Knihovně Moravské galerie se budou kromě oceněných knih prezentovat i publikace, které porota vybrala do užšího výběru: „Mezi nominované knihy se dostal i katalog úspěšné výstavy Paneland a monografie Karel Otto Hrubý, na jejímž vydání se Moravská galerie podílela. Návštěvníci budou mít možnost listovat ve více jak padesáti knihách, katalozích a bibliofiliích,“ doplňuje vedoucí knihovny Moravské galerie Judita Matějová.

V rámci zahájení výstavy se představí Jan Čumlivski se svou knihou Póvl, kterou sám ilustroval, svázal a vydal. Jan Čulimvski (1978) studoval maďarskou filologii a kulturologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, animaci, písmo a typografii na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, absolvoval stáže v Budapešti, Berlíně, Petrohradě a New Yorku. V roce 2005 získal v Nejkrásnější české knize 1. místo ve studentské kategorii, v roce 2011 3. místo v didaktické kategorii (společně s Karlem Halounem). Realizoval několik autorských knih.