Národní galerie usiluje o spolupráci s Centre Pompidou

12. 11. 2018ČTK Infoservis

Česká Národní galerie usiluje o prohloubení spolupráce s francouzským kulturním střediskem Centre Pompidou. Českým novinářům v Paříži to po dnešním jednání s šéfem Centre Pompidou Sergem Lasvignesem řekl premiér Andrej Babiš. Ten Lasvignese seznámil s plány Národní galerie, které zahrnují rekonstrukci paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, případně stavbu zcela nové budovy pro Národní galerii.

"Pozval jsem generálního ředitele do Prahy," řekl Babiš. Lasvignes tak bude mít příležitost se přímo v české metropoli seznámit se záměry Národní galerie. O podmínkách spolupráce zatím nejednal, to bude záležitost debaty expertů.

Zájem o úzkou spolupráci s Centre Pompidou je ale ve světě veliký a vzhledem k výměně sbírek je to i logisticky a finančně náročné. "Nezamítli to, chtějí s námi diskutovat," uvedl premiér. Lasvignesovi také slíbil, že se mu bude v Praze osobně věnovat. Babiš předpokládá, že Lasvignes by mohl do Prahy přijet ještě do Vánoc.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK