TZ: Jindřich Štreit, Ivana Šestáková, Petra Ocelková, Dominik Bachůrek

Jindřich Štreit, Ivana Šestáková, Petra Ocelková, Dominik Bachůrek / Nechci tě ztratit / Galerie Václava Chada / Zlín / 16. 11. 2018 - 6. 1. 201

Nová výstava s názvem NECHCI TĚ ZTRATIT v Galerii Václava Chada ve Zlíně vás seznámí s fotografickou tvorbou prof. Jindřicha Štreita a jeho studentů Ivany Šestákové, Petry Ocelkové a Dominka Bachůrka působících na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Každý z autorů má svůj zcela osobitý projev, avšak hlavním spojujícím prvkem výstavy jsou sociální interakce a mezilidské vztahy.

Jindřich Štreit (1946), uznávaný dokumentární fotograf a pedagog, se představí souborem fotografií „Ze tmy na světlo“, které se věnují mapování duchovní služby v českých věznicích. Díky jeho tvorbě můžeme nahlédnout do životů mužů a žen, kteří zápasí se svým osudem a vyrovnávají se se svou vinou.

Také všichni tři Štreitovi studenti ve vystavované tvorbě zachycují lidi, zejména ale rodinu, rodinné a partnerské vztahy.

Ivana Šestáková (1979) se zabývá psychologickými portréty, její soubor „Matka“ dokumentuje vztah čtyř dětí k jejich matce.

Petra Ocelková (1982) pracuje s neobvyklými mezilidskými vztahy s individuálním příběhem. Vystavované fotografie „Jedna, dvě,…“ přiblíží vzájemný vztah dvou partnerek, a to subjektivním pohledem autorky.

Dominik Bachůrek (1986) pro zlínskou výstavu vytvořil soubor „První muž“, v němž se odráží jeho osobní a důvěrný vztah s otcem