Mostecké muzeum se připravuje na sloučení s galerií

7. 11. 2018ČTK Infoservis

Oblastní muzeum v Mostě se připravuje na sloučení s mosteckou Galerií výtvarného umění, které i přes protesty některých odborníků a politiků již dříve schválili krajští zastupitelé. Ředitel muzea Michal Soukup dnes ČTK oznámil, že se čeká na usnesení krajské rady, pak začne muzeum podnikat kroky ke sloučení.

Spojení má podle krajských zastupitelů přinést efektivnější činnost galerie. Nová struktura by podle analýzy měla kromě jiného znamenat například sjednocení sbírkového fondu umění ve spádové oblasti Mostecka, jednotnou koncepci budování sbírky či zajistit rozvoj akviziční činnosti i v galerijní oblasti. Všechna pracovní místa v galerii mají zůstat zachována vyjma pozice ředitele.

"Aktuálně čekáme na usnesení Rady Ústeckého kraje, na základě kterého budeme moci konat. Následovat bude řada procesů, namátkou protokolární převedení majetku včetně sbírkového fondu, dále změny v obchodním rejstříku a ve všech dalších veřejných registrech, revize smluvních závazků, přechod dalších práv a povinností včetně personálu, archivní kontrola, atd.," uvedl Soukup.

Kraj o sloučení rozhodl v říjnu, po debatě tehdy souhlasilo 28 zastupitelů, deset bylo proti a osm se jich zdrželo. Opoziční zastupitel Jiří Kulhánek (ODS) navrhoval odložit rozhodnutí o sloučení institucí a vypsat výběrové řízení na nového ředitele a jednat s mosteckým primátorem o budoucnosti galerie. Za samostatnou galerii se postavil profesor Jan Klápště, který zdůraznil, že za éry bývalého ředitele se mostecká galerie významně zviditelnila na kulturní mapě České republiky.

Ředitel muzea Soukup uvedl, že muzeum čeká řada administrativních úkonů, navíc v relativně krátké době. Galerie bude po sloučení potřebovat nové vizuální prvky, logo, manuál a nové webové stránky. Většina úkolů by podle Soukupa měla být splněna během prvního čtvrtletí příštího roku. Výstavní činnost je naplánována již od ledna.

Proti sloučení institucí dříve vystoupila také senátorka a mostecká zastupitelka Alena Dernerová (ProMOST). "Jsem občan města Mostu a do galerie chodím velmi často. Já to beru jako kolektivizaci. Ty dvě instituce jsou úplně jiné, měly by existovat vedle sebe. Jsem proti tomu, aby se obě instituce sloučily dohromady. Je to mimo jiné nebezpečný precedens v tom, že jsou další muzea a galerie v jiných městech Ústeckého kraje, které by se časem mohly také sloučit," uvedla Dernerová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK