TZ: Natália Drevenáková, Terézia Poljaková

Natália Drevenáková, Terézia Poljaková / kurátorky: Dana Kinclová, Pavla Maslejová / Galerie Monomach / Brno / 9. 11. - 30. 11. 2018

Listopadová výstava a performance v galerii Monomach bude tentokrát průnikem a současně symbiózou dvou identit - @nataliadreven_ a @tereziapolja. Postupně tak vznikne místo, v němž se tyto identity nejen intenzivně koncentrují a propojují, ale zároveň podněcují naše další úvahy a představy o identitách jako takových. Jakých podob mohou nabývat a jaký mají pro nás v dnešním světě smysl? Jakým způsobem se jimi necháme ovlivňovat, k čemu nás motivují a jak s nimi nakládáme...ať už záměrně či nevědomě, s větším či menším úsilím a ohledem na perspektivu ostatních lidí? Jak vnímáme identitu druhých? Specifický prostor se tak v tomto případě stane samotnou reflexí prostředí, které nás denně obklopuje, je identitami doslova prosycené a stává se jejich odrazem, místem jejich viditelného uvolnění a vzájemných přesahů.

Výstava je již třetí v řadě v rámci tematického bloku s názvem "Proměna identity." Celý blok je na různých úrovních naplněn problematikou a postřehy souvisejícími s proměnou identity, osobní transformací, přeměnou duševní či fyzickou v návaznosti na to, jak se jako bytosti prezentujeme navenek. Objeví se například témata zasahující do oblasti transgenderu, zaobírající se motivacemi k různým tělesných modifikacím, body shamingem apod., ale například i otázky týkající se stárnutí nebo změn duševního stavu. Z tématu vychází také změna postoje k vlastnímu výtvarnému sebevyjádření, hraní rolí a jeho fungování v rámci percepce veřejnosti. Typickým odrazem reakce na vnější okolí, která mnohdy kontrastuje s vnitřním osobním životem, může být v konečném důsledku i osamělost v moderní době sociálních sítí a charakteristická posedlost sebereprezentací.