TZ: American Identities

American Identities / kurátoři: Kaitlyn Antoniadis, Anthony Licata, Leah Renee Monsour / Galerie AMU / Praha / 7. 11. - 2. 12. 2018

Výstava je součástí doprovodného programu FAMUFESTU 2018. Na vernisáž v GAMU naváže zahájení festivalové výstavy Apta Ad Viridatem v 18 h v Letohradské 10.

"Podstata americké identity tkví v její různorodosti. V době častých politických zvratů a nepokojů se jednotlivé podoby americké identity stávají výraznějšími, některé skupiny jsou ohroženější než jiné. Rasa, třída, pohlaví a náboženství se dostávají do popředí celonárodní diskuze, ať už díky vládě či vůdcům odporu.

Ve vystaveném výběru fotografií spatřujeme mnoho rozmanitých identit zachycených lidmi, kteří se procházeli po jedné a té samé akademické půdě v různých časech. Tím, že hovoříme zároveň o individuální identitě i o sdílených zkušenostech, nacházíme zajímavou vizuální metaforu pro americkou identitu: ačkoliv jsme z pohledu historie všichni odlišní, nakonec jsme všichni Američané."

Leah Renee Monsour

Vznik této výstavy byl inspirován Fulbrightovým grantem, který na jaře 2018 absolvoval profesor Francois Deschamps na Katedře fotografie na FAMU v Praze. Výstava American Identities je součástí kulturní výměny mezi FAMU a State University of New York at New Paltz, kde Deschamps vyučuje. Spolupráce obou škol má dvě části: výstavu studentů Katedry fotografie FAMU s názvem Terrestrial Aesthetics na State University of New York at New Paltz a výstavu American Identities v GAMU. Uskutečnění těchto výstav umožnila společnost Fulbright Foundation ve spolupráci s FAMU. Vznik výstavního katalogu byl financován ze zdrojů Katedry výtvarných umění, Školy výtvarného a múzického umění a Kariérního centra na State University of New York at New Paltz.