TZ: Andreas Greiner

Andreas Greiner / Monument pro 308 / MeetFactory: Galerie Kostka / Praha / 24. 11. 2018 - 27. 1. 2019

Zatímco se v muzeích nad hlavami návštěvníků vznáší kostry velryb, v MeetFactory vztyčí Andreas Greiner skeleton jiného, všeobecně známého, ale v galeriích poměrně nevídaného zvířete – kuřete. Sedmimetrový památník neznámého brojlera bude v Galerii Kostka odhalen 23. listopadu 2018.

Mikrobi, červi, hmyz, chobotnice žijící hluboko v mořích. Německý umělec Andreas Greiener se netají svým obdivem k těmto zvířecím „outsiderům.“ Jeho fascinace tvory, kterých se většina lidí obává anebo je vůbec nevnímá, se odráží i v díle Monument pro 308. Jedná se o sedm metrů vysokou kostru, kterou Greiner vytiskl na 3D tiskárně podle reálné předlohy kuřete z chovné stanice drůbeže. Jedná se o tzv. brojlerové kuře typu Ross 308, které pomocí speciálních krmných směsí roste do požadované hmotnosti a velikosti. Na porážku jde pak během přibližně třiceti dní. Velmi často se u tohoto typu rychle rostoucích kuřat projevují nemoci způsobené jejich

nepřirozenou fyziologií a životními podmínkami. Tento hybridní typ rychle rostoucí drůbeže byl vyvinut v 50. letech minulého století kvůli uspokojení stále vzrůstajících potřeb potravinářského průmyslu. Podle Greinera se tak dostáváme do nové etapy evoluce, kdy lidé přebírají roli přírody a stávají se jejími tvůrci.

Proč právě monstrózní kostra kuřete? „Monument pro 308 jsem plánoval jako ukázkového dinosaura naší doby. Byl jsem politicky motivovaný i tím, jak se sám chovám jako konzument, jak přistupuju k jídlu. Zacházení a masová produkce vykrmování zvířat je katastrofa. Po nějakou dobu jsem odmítal maso z komerčních chovů. V neposlední řadě jsem byl vždy fascinován anatomií, a to je důvod, proč jsem toto dílo pojal z anatomické perspektivy,“ vysvětluje vystavující.

Andreas Greiner má za sebou pestrý profesní život. Nejdříve studoval umění ve Florencii a San Franciscu, sochařství se učil u vyhlášené Rebeccy Horn, posléze u neméně věhlasného Ólafura Eliassona. Kvůli svému zaujetí pro anatomii se chvíli věnoval medicíně. Greiner je vítězem GASAG Prize. Spolupracovat s MeetFactory nebude poprvé – loni se podílel na skupinové výstavě Amplified by the Stillness, kterou kurátorsky taktéž připravila Eva Riebová. „Sledovat Greinerovu práci znamená seznamovat se s poznatky biologie, fyziky, výpočetní techniky, poznávat hi-tech zobrazovací technologie, vše navíc prostřednictvím děl na vysoké formální a estetické úrovni,”

objasňuje Riebová, která zároveň upozorňuje na umělcovy tendence odkazovat v každém díle k současným společenským a ekologickým tématům naší doby.

Socha kuřete, která se do obřího prostoru Galerie Kostka paradoxně vejde jen tak tak, odkazuje k tísnivým prostorám klecí a bude poprvé k vidění v pátek 23. listopadu v rámci Veřejného domu. Výstava Monument pro 308 potrvá do 27. ledna 2019.