TZ: Marie Hladíková

31. 10. 2018Artalk Infoservis

Marie Hladíková / Bludná hvězda / Art Space NOV / Pradubice / 9. 11. - 22. 12. 2018

daleko hluboko

uvnitř venku

nesmrtelný pomíjivý

střepina okamžiku a věčnost bezčasí

v jednom se potkají

jedno už dávno jsou

bludná hvězda vyjde mimo dráhu

deviant se zastaví

a schová

ve tmě

jak obluda v jeskyni

tráví čas a všechno, co pozřela

obludná hvězda

krása nebeská

Marie Hladíková

Art Space NOV v roce 2018 pokračuje v představování mladé a zajímavé generace umělců, kteří zacházejí neobyčejně s daným prostorem. Pro předvánoční čas jsme vybrali tajemnou, pohádkovou, bludnou a hvězdnou instalaci sochařky Marie Hladíkové.

Marie Hladíková pochází z Prahy a vystudovala UMPRUM Praha v ateliéru veškerého sochařství Kurta Gebauera, což byl ale ateliér natolik otevřený, že autorům dovoloval pracovat s rozličnými médii. Marie Hladíková byla už tehdy velmi osobitou sochařkou, jejíž exkurzy k práci s se zvukem světlem a videem byly záměrné a velmi časté. Mezi médii se volně pohybuje neustále, experimentuje s módou, instalacemi, filmovými projekty. V projektech z poslední doby kombinuje světelné projekce s instalací a zvukem nebo objekty s kresbou.

Astronomické téma se u autorky objevuje často, její instalace nebývají vždy temné, ale tmu používá jako vesmírnou krajinu, jako prahmotu, z jejíž proměnlivé hloubi se vynořuje světlo poznání. Světlo, tma, různé kvality materiálů a účinek prostoru jsou scénickými prvky pro vyprávění. Vyprávění je strukturou, která člověka uklidňuje, na rozdíl od konceptuálního přístupu jsme na příběhy zvyklí. Pohyb uvnitř instalace založené na příběhu je téměř vždycky zážitkem. Znepokojivé krajiny za bludným kořenem, magické scenérie netušeného kontinentu, neznámá místa, kam noha lidská dosud nevkročila, a pokud ano, tak o tom nevydala svědectví – kde vlastně jsou? Existují ve vnější realitě, nebo je máme poschovávány ve vlastním mozku, který stále zůstává nejméně prozkoumanou či rozluštěnou strukturou našeho světa? Slovo bludný zní tak pěkně archaicky česky, znamená potulný, scestný, zavádějící. Bludný Holanďan bloudil, protože byl prokletý, bludná hvězda může pomoci člověku najít cestu nebo ji ztratit. Hvězda je zářícím útvarem na obloze, který člověku od dávnověku pomáhal v orientaci. Jestliže i ona sama bloudí? Kde jsme se to ocitli… Ve zneklidňujících časech.

Marie Hladíková (1978) absolventka ateliéru veškerého sochařství Kurta Gebauera na UMPRUM Praha je sochařka a videoartistka, pracuje s instalací, s materiálem, světlem a zvukem. Zpočátku vytvářela podivuhodné, roztomilé i trochu děsivé antropomorfní bytosti, které hrály v jejích filmech. Jednou z jejích prvních sochařských realizací, byl soubor figur muzikantů, hudební kapely stylizované do zjednodušených tvarů a černé základní barvy. Později se zaměřila na krajiny a scenérie, jež se dají najít ve světě za řekou, za dveřmi nebo za klíčovou dírkou. Její výstavy se snadno poznají podle výjimečných názvů. Než slunce překročí tvůj stín v Galerii Prádelna v Bohnicích. Až zhasneš tmu, potkáš sedmizlatou saň, Entrance, Břevnovský klášter, Obejdi třikrát horu a noc bude tvá, Chodovská tvrz a zatím poslední letošní Anticardia v Galerii D9 v Českých Budějovicích. Naposledy jsme mohli v našich končinách vidět její pohádkové video Chill-out Story o zachránci, který nejspíš nikdy nepřijde, na výstavě Bylo nebylo v Hradci Králové v roce 2004. Co Marie dělá dnes? Vystavuje v alternativních galeriích, vyjadřuje se skrze prostor, objekty, zvuk a pohyblivý obraz, či světlo. Zabývá se fashion designem, animací, restaurováním, filmovými a hudebními projekty. Pohybuje se na klubové scéně a spolupracuje s hudebníky na jejich vizuální prezentaci. Její dílo se objevilo v Nestálé sbírce Národní Galerie v Nové Perle ve Vraném nad Vltavou. Pro Pardubice připravuje instalaci z VHS pásek a březových fragmentů, které objevila během sympozia Odpad a umění v areálu v Rosicích.  Magický VHS pásek je ve velké akumulaci materiálem lesklým, tajemným, odrážejícím světlo, které je tmou pohlceno.