V Brně vzniklo centrum zasvěcené videoartu a dílu Vašulkových

30. 10. 2018ČTK Infoservis

V Brně vzniklo Centrum umění nových médií, které nese jméno manželů Vašulkových, průkopníků videoartu. Cílem je mapovat a připomínat tvorbu jedenaosmdesátiletého brněnského rodáka Bohuslava Woodyho Vašulky a jeho manželky Steiny a zároveň inspirovat současné umělce. Centrum získalo vybraná díla a část digitálního archivu Vašulkových s množstvím dokladů nejen o jejich tvorbě, ale obecně o světovém videoartu a jeho vývoji.

Spolek Vašulka Kitchen Brno připravuje podle předsedy Tomáše Rullera výstavní, publikační i výzkumnou činnost, stejně jako workshopy. Bude spolupracovat také s vysokými školami.

Centrum tvořené studovnou a dvěma expozičními místnostmi našlo zázemí v Domě umění města Brna. "Archiv poskytuje širokou informaci o videoartu jako žánru," řekla dnes novinářům ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Vašulka v 60. letech odešel do Spojených států, kde zkoumal umělecký potenciál elektronických audiovizuálních médií, věnoval se také možnostem interakce mezi člověkem a technologiemi. V roce 1971 spoluzaložil v New Yorku studio The Kitchen. Tvořil společně s manželkou, která pochází z Islandu. Žijí v Novém Mexiku.

Vašulka dnes o sobě před novináři hovořil jako o člověku na konci cesty, který už proměnám světa příliš nerozumí a vlastní tvorba z minulých dekád se mu zdá vzdálená. Zdůraznil ale význam své manželky jako souputnice a umělkyně. Vašulková zase zmínila sentimentální vztah obou manželů k Brnu - našli zde podle ní vnímavé publikum a při někdejším působení na fakultě výtvarných umění také talentované studenty.

Význam Vašulkových pro světový videoart je podle Michaela Bielického, původem českého umělce a profesora mediálního umění na vysoké škole v Karlsruhe, mimořádný. Experimentovali s technikou, kterou si dnešní multimediální umělci sotva umějí představit.

"Generaci s iPhonem v kapse lze těžko vysvětlit, jaká to byla doba," uvedl Bielický. Podle Rullera je význam Vašulkových postupně rozeznáván a doceňován i v Česku. Ve světě inspirovali generace tvůrců i odborníků ke zkoumání povahy nových médií a vztahu umění a digitálních technologií. V Česku po roce 1989 pomáhali etablovat videoart i další formy elektronického umění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK