TZ: Rudolf Březa

26. 10. 2018Artalk Infoservis

Sochař a legionář Rudolf Březa / Muzeum Brněnska: Památník Mohyla míru / Prace / 26. 10. 2018 – 6. 1. 2019

V muzejním pavilonu Památníku Mohyla míru bude od 26. října až do 6. ledna 2018 k vidění výstava s názvem Sochař a legionář Rudolf Březa. Představí život a dílo významného sochaře, legionáře a rodáka z Podolí u Brna, Rudolfa Březy. Vedle sochařských modelů bude k vidění také celá řada exponátů odkazující na široký záběr Rudolfa Březy – medaile a odznaky, knižní ilustrace nebo návrh lidové vesty.

Výstava představí Rudolfa Březu jako osobnost, jejíž životní příběh byl výrazně semknut s osudem Československa. „Ve svých třiceti letech se stal legionářem, na konci roku 1918 pak na Slovensku bojoval proti Maďarské republice RAD. Během svého pobytu na Slovensku byl pak jako sochař pověřen sejmutím posmrtné masky Milana Rastislava Štefánika,“ vysvětluje autorka výstavy, historička Gabriela Zlámalová.

Také další osud Rudolfa Březy byl těsně spojen s Československem, a to ať už co do tvorby, tak také do působení v uměleckých spolcích. Na počátku dvacátých let pracoval pro Památník odboje, později pak pro Syndikát výtvarníků československých. Osm let před svou smrtí, v roce 1947, se stal členem Svazu československých výtvarných umělců.

Vedle modelu posmrtné masky generála Milana Rastislava Štefánika bude k vidění model nezrealizovaného pomníku s názvem Výkřik Lidic (1946), model busty Mistra Jana Husa, autoportrét Rudolfa Březy, model busty Marie Alšové – jasný doklad jeho úzkého spojení s uměleckým spolkem Aleš a mnoho dalšího.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Muzejní pavilon Památníku Mohyla míru je přístupný denně kromě pondělí v čase 9.00 až 16.30 hodin.