Portrét vytvořený umělou inteligencí se vydražil za 432.000 USD

25. 10. 2018ČTK Infoservis

Umělecké dílo vytvořené programem umělé inteligence se dnes prodalo v aukci za 432.000 dolarů (9,8 milionu Kč). Před prodejem přitom jeho odhadovaná cena činila 7000 až 10.000 USD. Uvedla to aukční síň Christie's, která prodej organizovala. Jde o první umělecké dílo vytvořené umělou inteligencí, které nabídnul velký aukční dům.

Obraz nazvaný Portrét Edmonda Belamyho vytvořila pařížská umělecká skupina, která se nazývá Obvious. Umělecké dílo vzniklo za použití algoritmu a datového souboru 15.000 portrétů namalovaných mezi 14. a 20. stoletím.

"Umělá inteligence je jednou z několika technologií, které budou mít v budoucnosti dopad na trh s uměním - ačkoliv je zatím příliš brzy na odhady, jak velké mohou tyto změny být," řekl BBC specialista Christie's Richard Lloyd.

V aukci přihazovalo pět zájemců. Nakonec obraz získal anonymní zájemce na telefonu, uvedla agentura DPA.

Portrét v pozlaceném rámu zobrazuje podle popisu Christie's korpulentního gentlemana, možná Francouze, a podle jeho tmavého ošacení a bílého límečku muže z církve. Dílo vypadá nedokončené. Rysy obličeje jsou poněkud nejasné a na plátně jsou prázdné oblasti. Dole v rohu je podpis umělce ve tvaru algoritmu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK