TZ: Hlava Masaryka od Maxima Velčovského se po Designbloku přesune zpět do Brna. Moravská galerie ji získala do svých sbírek

Hlava Masaryka od Maxima Velčovského se po Designbloku přesune zpět do Brna. Moravská galerie ji získala do svých sbírek / Moravská galerie v Brně / Brno / 24. 10. 2018

Dominantou výstavy Avant Garde na brněnském výstavišti byla šestimetrová plastika TGM od Maxima Velčovského. Nyní se přesunula na pražské Výstaviště, kde se stala součástí Designbloku. Prolézací bysta se ovšem do Brna zase vrátí – Moravská galerie ji získala do svých sbírek a hledá vhodné místo pro její umístění. Prezentovat se bude také v rámci výstavy v Místodržitelském paláci, jež připomene sto let od založení Masarykovy univerzity.

Český designér Maxim Velčovský vyvořil unikátní prolézací sochu Tomáše Garrigue Masaryka původně pro festival Re:publika konaný letos v květnu na brněnském výstavišti, konkrétně pro výstavu Avant Garde. Výstavu připravila Moravská galerie ve spolupráci se zakladateli Designbloku Janou Zielinski a Jiřím Mackem. A právě na největší český festival designu – Designblok, který bude zahájen tento čtvrtek, socha Masaryka odcestovala.

„Sochu TGM jsme nechali vytvořit u příležitosti 100 let výročí vzniku samostatného Československa. Pro nově vzniklý stát byl design velmi zásadní.  Spotřební průmysl byl výkladní skříní pokrokového nového hrdého státního celku. Přejeme si, aby se design stal pro současný stát stejně důležitým, jako tomu bylo tehdy. Designblok slaví letos 20. ročník. To, že socha Masaryka bude umístěna v Brně, je pro nás velkou radostí. Stejně velkou radost ale máme z toho, že 28. říjen stráví v Praze na Designbloku, protože je pro nás symbolem prezidenství, na které můžeme být hrdí,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Přední český designér Maxim Velčovský nechtěl být autorem dalšího z Masarykových pomníků, jeho plastika má funkci živého objektu, jehož můžeme být součástí. „Můžete si mu sednout na rameno a vyzpovídat se do ouška, hrát si v něm, nebo si pod ním udělat piknik. Můžete na něm skotačit a hlavně o něm můžete přemýšlet. Snažil jsem se, aby se pozorovatel stal symbolicky fyzickou součástí příběhu TGM, protože tak to je i ve skutečnosti, jenom na to často zapomínáme,“ vysvětluje Velčovský.

Velkoformátová prolézací busta prvního československého prezidenta se brzy vrátí do Brna – stala se totiž součástí sbírek Moravské galerie, která má v plánu ji prezentovat veřejnosti.

„O bystu Maxima Velčovského jsem velmi usiloval a jsem rád, že dílo nakonec Moravská galerie skutečně získala. Jedná se o velmi netradiční pojetí státníka a byla by velká škoda, kdyby časem došlo k jejímu znehodnocení. Takto můžeme dílo uchovat pro další generace,“ doplňuje ředitel Moravské galerie Jan Press.

Na jaře roku 2019 bude socha součástí výstavy pořádané k výročí sta let od založení Masarykovy univerzity, která se bude konat v Místodržitelském paláci.