TZ: Frame Prague Comics Art Festival

23. 10. 2018Artalk Infoservis

Frame Prague Comics Art Festival / Karolinum / Praha / 3. 11. – 4. 11. 2018

První listopadový víkend bude již podruhé patřit mezinárodní přehlídce současného komiksu, ilustrace a zinů – FRAME Prague Comics Art Festival. Prostory Karolina zaplní na třicet vystavujících z celého světa, kteří návštěvníkům nabídnou průřez současným komiksem a autorskou tvorbou. Cílem festivalu je propojení lokálních a mezinárodních autorů s domácím publikem, navázání nových kontaktů a forem spolupráce.

Nedílnou součástí festivalu je řada přednášek a panelových diskuzí s domácími a zahraničními hosty. Na FRAME festivalu se představí například dvojnásobný vítěz British Comics Award se čtyřmi nominacemi na Eisner Award, Rob Davis (UK), teoretik a komiksový kritik Kristian Hellesund (NO), autor Åge Peterson (NO), projekt Laydeez do Comics Praha (ČR) a zástupci mladé generace českých komiksových autorů Karel Osoha, Štěpánka Jislová a Viktor Svoboda.

Vrcholem sobotního festivalového dne bude vyhlášení vítěze mezinárodní soutěže o nejlepší krátký komiks do 10 stran na téma The Last Tree a křest antologie vybraných soutěžních komiksů. Vítěz loňské soutěže a autor letošního festivalového vizuálu, Marek Rubec, během festivalu pokřtí svůj nový komiks Jarmil. Po celou dobu konání festivalu budou v prostorách Karolina k vidění výstavy The Picture Politics a Žena 2.0.

COMICS & ZINE FAIR

Prodejní část je hlavní devízou festivalu. Návštěvník se tak může osobně setkat s řadou autorů a nakladatelů.

Åge Peterson (NO), Akulka Print (RUS), Andrea Manzati (IT), APASH illustration (RUS), Bylo nebylo (ČR), Centrala (UK/Polsko), Cherchez la femme (SK), Colleen Anderhub (UK), Datianan Bookshop (Čína), Eva Jaroňová (ČR), Fennell McCormack (UK), FISTFUL FUMETTI (GER/VEN/USA), Functional Neighbour (BG), GRIL (ČR), Jonáš Ledecký (ČR), Kisety (RUS), L'Amour Editions (FR), Lipnik (ČR), Meander (ČR), Nakladatelství Paseka (ČR), Non Fiction Sutnarka (ČR), No Ordinary Heroes (ČR), Post Bellum - Paměť národa (ČR), Rob Davis (UK), Robin Henley (UK), Rosane Chawi (Libanon), Sputnikat (RUS), Super Loto Éditions (FR), Take Take Take (ČR), Tomáš Motal (ČR).

VÝSTAVY

The Picture Politics - Goethe Institut, Norway

Výstava o nacionalistických tendencích a předsudcích vůči imigrantům v severní Evropě a Německu.

Žena 2.0 - Laydeez do Comics Praha

Proměny ženské role očima mladých autorek komiksů.

SOUTĚŽ

V rámci komiksové soutěže na téma The Last Tree, bude během sobotního večera udělena cena vítězi a speciální cena poroty. Spolu s vybranými komiksy dají vzniknout antologii, vydanou pro tuto příležitost. Snahu o podporu komiksové tvorby bychom v příštím ročníku rádi rozšířili i o Pitching forum a více rozvinuli kreativní potenciál festivalu.

POŘADATELÉ

NO ORDINARY HEROES

No Ordinary Heroes je knihkupectví přinášející výběr toho nejzajímavějšího z oblasti alternativního komiksu, ilustrace a dětské knihy. Naše nabídka je zaměřena na všechny čtenáře otevřené novým vypravěčským přístupům i netradičním tématům. Spolupracujeme s nezávislými vydavateli z celé Evropy a Severní Ameriky. Cílem No Ordinary Heroes je představovat nadějné autory i oceňované komiksy ze světových soutěží.

http://www.noordinaryheroes.cz

https://www.facebook.com/noordinaryheroes

CENTRALA

Je původně polské nakladatelství, které se od roku 2007 zaměřuje na komiks. Mezi naše autory patří Chester Brown, Sara Colaone, Howard Cruse, Anke Feuchtenberger, Tom Gauld, Line Hoven, Lucie Lomová, Luke Pearson, Bastien Vives, Jay Wright nebo Alexandar Zograf. Centrala nyní působí ve třech evropských metropolích: Poznani, Berlíně a Londýně.

V posledním zmiňovaném jsme začali s vydavatelskou činností v březnu roku 2014. Od podzimu tohoto roku začneme vydávat publikace i v českém jazyce. Komiks pro nás znamená především krásně vydanou, kvalitně napsanou a výjimečně výtvarně zpracovanou publikací: “A picture of life in a solid frame”.

http://centrala.org.uk/

https://www.facebook.com/Centrala/

PROSTORY

Festival se bude opět konat v pražském Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy. Tato národní kulturní je součástí univerzity již od 14. století, návštěvníci spolu i s vystavovateli, se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru tohoto místa. Křížovou chodbu, výstavní a prodejní část festivalu, obsadí se svou tvorbo čeští i zahraniční nakladatelé. Doprovodný program se bude odehrávat v Recepčním sále, kde návštěvníci najdou i odpočinkovou zónu s občerstvením.