Pražská muzea 27. a 28. října nabídnou prohlídky zdarma

22. 10. 2018ČTK Infoservis

Pražská muzea 27. a 28. října nabídnou prohlídky zdarma nebo za symbolické vstupné. Některé ze 14 zapojených institucí v rámci oslav 100, výročí vzniku Československa připravují různorodé doprovodné programy uvnitř svých objektů. Návštěvníci mají možnost absolvovat komentované prohlídky, přednášky a workshopy zaměřené na téma výročí pro děti i dospělé. Novináře o tom dnes informovala Olga Šámalová z Muzea hl. města Prahy, které je spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem (NTM) hlavním organizátorem akce s názvem Pražská muzea 1918-2018.

"Jednotlivé expozice na sebe navazují. Číslem jedna bude v Národním muzeu Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava, kde uvidíme dosud nevystavené historické dokumenty. V Národním technickém muzeu to budou nejúspěšnější československé výrobky a Muzeum hl. města Prahy zase připomene nejdůležitější události v metropoli," uvedl ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Muzeum hl. města Prahy o víkendu připraví komentované prohlídky výstav Strašnice...zahrada Prahy, brána armád... a Praha 1848-1918, workshopy Výroba kachlů nebo Od monarchie k republice. NTM pak představí formou komentované prohlídky celé muzeum a pro menší návštěvníky otevře dětskou chemickou laboratoř Kid' s Lab. Národní galerie v Praze nabídne ve Veletržním paláci komentované prohlídky výstav Jiří Petrbok: Hořící srdce nebo 1918-1938: První republika. Letohrádek hvězda pro děti přichystá výtvarné dílny Čapek & Čapek a Z výboru poezie Vítězslava Nezvala.

V Národním pedagogickém muzeu návštěvníky provedou krátkodobou výstavou Nová škola v nové republice. Zemědělské muzeum zve na výstavu Největší objev - Fenomén zemědělství ve 100 předmětech zabývající se historií zemědělství a jeho významem pro lidstvo. Andrej Halada z tiskového oddělení Vojenského historického ústavu upozornil na vojenskou přehlídku na Letné, kde zájemci už od 26. října uvidí současné i historické zbraně, například válečné tanky československé výroby.

Výstavy a doprovodné akce nabídne celkem 31 objektů. "Těší mě to, že nejen Pražané, ale i mimopražští mohou tuto akci o víkendu využít k návštěvě muzea. Zejména je tato akce skvělá pro rodiny s dětmi, které se nemusí vracet pozdě večer domů jako při Pražské muzejní noci. Bonusem pak jsou zvláštní programy," podotkla ředitelka Muzea hl. města Prahy Zuzana Strnadová.

Více informací k programu akce Pražská muzea 1918-2018 se nachází na www.prazskamuzea1918-2018.cz.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK