Ve Vilniusu se otevřelo nové muzeum umění navržené Libeskindem

18. 10. 2018ČTK Infoservis

V litevské metropoli Vilniusu se dnes pro veřejnost otevřelo nové muzeum moderního umění, které navrhl americký architekt Daniel Libeskind. Instituce, která vystupuje pod zkratkou MO, ve svých stálých expozicích představí na 5000 děl moderního litevského umění od roku 1950 do současnosti. Stavbu inicioval litevský filantrop a sběratel umění Viktoras Butkus s manželkou.

Realizace muzea, které je první Libeskindovou stavbou v Pobaltí, stála 15 milionů eur (388 milionů Kč). Nabízí přes 3500 metrů čtverečních výstavních ploch pro stálou expozici i dočasné výstavy, pro návštěvníky je v něm k dispozici rovněž auditorium, učebny, knihkupectví nebo kavárna.

Geometrická budova v historickém centru Vilniusu zvenčí působí díky velkým bílým plochám a zasklení velice střízlivě, uvnitř ale překvapí monumentální vstupní halou, které dominuje dramaticky tvarované schodiště, napsal server Archinect. Magnetem pro návštěvníky má být i otevřená střešní terasa.

Dvaasedmdesátiletý Libeskind patří mezi světové architektonické hvězdy. Během své kariéry navrhl například Židovská muzea v San Francisku a v Berlíně, Městské muzeum v Osnabrücku, nové křídlo muzea královny Viktorie a prince Alberta v Londýně či přístavby k muzeím v Denveru a Torontu. Jako autor stojí také za návrhem mrakodrapu One World Trade Center, který byl postaven na místě zřícených budov newyorského Světového obchodního střediska (WTC).

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK