TZ: Cinema Open - Oscara za nezávislý film získává…?

16. 10. 2018Artalk Infoservis

Oscara za nezávislý film získává…? / Cinema Open / Hradec Králové / 2. 11. - 3. 11. 2018

Hradec Králové Podzim v Hradci Králové je nejen o krásách přírody, jazzu ve městě, ale i o festivalu nezávislých filmů Cinema Open.  Své místo a zázemí nalezl v Bio Centrál, které staví svoji dramaturgii především na kvalitní a autorské tvorbě. Pomyslné dveře festivalu se veřejnosti otevřou 2. a 3. listopadu 2018. Na diváky čeká pestrá škála filmových novinek. Již nyní čítá program více jak 40 hraných snímků. Nejlepší tvůrce získá mimořádnou odměnu ve výši 25 000,- Kč. Ačkoli se festival zaměřuje na hrané filmy různých žánrů a stopáží, nevynechá z programu ani dokumenty a animované filmy.

V předešlých letech byl hostem festivalu Tomáš Vorel, Jan Hřebejk nebo Petr Jarchovský. Letošní ročník přijede podpořit herec, režisér a scénárista Marek Dobeš, který se před několika lety zapsal do povědomí lidí jako tvůrce filmu Kájínek. Sobotní program pro filmové nadšence osvěží animované filmy pro děti, kde si na své přijde celá rodina.  Součástí festivalu je doprovodný a vzdělávací program, který se realizuje formou speciálních master class, seminářů, přednášek a výtvarných a animovaných dílen.

V roce 2019 festival oslaví 10. jubilejní ročník. Je pravidelně podporován Královéhradeckým krajem a Ministerstvem kultury ČR. Impuls HK, jako pořadatel festivalu, každoročně pořádá nejen festivaly, přehlídky, ale i výstavy, kurzy a další akce pro tisíce zájemců v celém KH kraji.