TOP týdne 8.–14. 10. 2018

Národní galerie je kritizována za výběrové řízení na Benátské bienále, Artalk.cz oslavil desáté narozeniny a Jiří David představil dílo pro Národní muzeum.

1/ Někteří účastníci výběrového řízení pro Benátské bienále 2019 poslali NG otevřený dopis

Náplň československého pavilonu Benátského bienále má pro příští rok na starost Národní galerie, která 18. července vypsala otevřené výběrové řízení na jeho obsazení. Mezinárodní odbornou porotou byl vybrán projekt Stanislava Kolíbala, u nějž byl oceněn nejen uměřený projekt pracující s architekturou pavilonu, ale i kontinuita a kvalita jeho práce s těžištěm v 60. letech, které nejsou zahraničnímu publiku příliš známé. V otevřeném dopise umělců/umělkyň a kurátorek/kurátorů vedení Národní galerie je podroben kritice samotný průběh soutěže. Přestože měl být projekt napsán česky, porota byla mezinárodní a dostala pouze stručný výtah z projektu, jehož podobu autoři nemohli ovlivnit. Jedním z kritérií výběru byla rovněž cena instalace, což podepsaní dopisu považují za nevhodné. Doporučili uspořádat k české a slovenské účasti na Bienále veřejnou panelovou diskuzi, na které by se vyjasnila budoucí podoba české (a slovenské) participace. Hlavními iniciátorkami dopisu jsou Martina Pachmanová a Edith Jeřábková.

2/ Artalk.cz oslavil deset let

Večírek 10 let artalku – Silvie Šeborová a Klára Peloušková. Foto: Markéta M. Černá

V rámci festivalu 4+4 dny v pohybu oslavil v sobotu 13. října Artalk desetileté výročí činnosti. Server byl založen Silvií Šeborovou jako webová platforma mající aktuálně informovat o výtvarném umění. U zrodu Artalku stál rovněž Jan Skřivánek, který v té době vedl semináře o výtvarné žurnalistice na brněnských dějinách umění. Právě studenti zprvu plnili obsah webu – ať již monitoringem denního tisku nebo recenzemi výstav. Postupem času se však Artalk vyprofiloval jako internetový magazín celostátního významu přinášející nejen servis (vyjma monitoringu tiskové zprávy, fotoreporty a pozvánky na akce), ale především vlastní autorský obsah stavící na stabilní bázi kmenových autorů i příležitostných kontribucích. Silvii Šeborovou na postu šéfredaktorky vystřídala Klára Peloušková, byla založena slovenská redakce a začaly vycházet Artalk revue – v podstatě webové časopisy cílící na aktuální témata ve výtvarném umění.

3/ Jiří David představil umělecké dílo pro Národní muzeum

V pondělí bylo na pražském Václavském náměstí odhaleno dílo Jiřího Davida vzešlé ze soutěže uspořádané Národním muzeem ve spolupráci s firmou dodávající kabely do rekonstruované budovy muzea. David se rozhodl představit jedno z ikonických děl muzea – kostru velryby – v novém kontextu pomocí tří obrazovek, kterými obraz kostry prostupuje, a navíc je obklopen řadou symbolů, výpočtů, znaků i půdorysů muzea, tedy vizuálními nástroji zobrazeným penzem lidského vědění. Dílo pojmenované Chybí vám velryba? bude na náměstí k vidění do 28. října, kdy bude zrekonstruované muzeum částečně slavnostně otevřeno.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.