TZ: Michael Bílek

Michael Bílek / Lidé a hvězdy / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 11. 10. - 25. 11. 2018

Oblastní galerie Liberec vystavuje v říjnu a listopadu sochy turnovského rodáka Michaela Bílka. Autor, který většinu života prožil v Ústí nad Labem je ve sbírce liberecké galerie zastoupen skvělým autoportrétem Hvězdář a v Liberci byste našli jeho dvě venkovní realizace - Holubici pod vysokoškolskými kolejemi v Harcově a námět Matky s dítětem před obchodním centrem Horizont. Bílkova výstava Lidé a hvězdy bude v galerii vystavena do 25. listopadu.

Výstava Michaela Bílka připomene jeho celoživotní dílo vybranými pracemi – sádrovými a dřevěnými sochami. Do katalogu, který galerie k výstavě připravila, jsou zařazeny rovněž reprodukce jeho venkovních soch a také autorské fotografie hvězdné oblohy. „Jednou z vystavených soch je právě Hvězdář, autorův autoportrét z roku 1976“, uvádí výstavu její spoluautorka Anna Habánová. Zpočátku robustní, masivní práce nahradily v době pozdější hmotově odlehčené skulptury. Jejich spojujícím elementem byla lidská duše. Při nahlédnutí do Bílkova světa barevných „panáků“ se střetneme se vzájemným propojením jednotlivých postav, s promyšlenou polychromií a symbolikou – křesťanskou, společenskou, rodinnou. Pro Michaela Bílka nebyla primárně důležitá krása, což lze vyčíst z viditelných stop po nástrojích či nezamaskovaných spojích. „Mnohem zásadnější pro něho byla výpověď výjimečných lidských duší, které objevoval svými nástroji v jilmovém dřevě,“ dodala Habánová.

Michael Bílek (1942 Turnov – 2015 Ústí nad Labem) spojil svůj umělecký život zejména s Ústím nad Labem a jeho okolím. Řadu prací pro sídliště v západních Čechách vytvořil ve dřevě a dodnes se nedochovala. Podílel se spolu s dalšími sochaři na restaurování kamenných plastik v celých severozápadních Čechách. Jako absolvent hořické kamenosochařské školy pokračoval v šedesátých letech ve studiu na Akademii výtvarných umění, kde se přidal k proudu nové figurace a grotesky.

Oblastní galerie Liberec je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je vstup zdarma. Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje.