TZ: Colours of Transparency: Pokračování úspěšné výstavy Ateliéru skla

12. 10. 2018Artalk Infoservis

Colours of Transparency: Pokračování úspěšné výstavy Ateliéru skla / Galerie HYB 4 / Praha / 19. 10.  – 18. 11. 2018

Po premiéře na London Design Fair se úspěšná výstava Colours of Transparency přesouvá do Prahy. Čeští návštěvníci budou mít možnost vidět její rozšířenou variantu.

„Výstava v Londýně byla velmi úspěšná, kromě pozitivních ohlasů návštěvníků sklízela pozornost i v britských médiích, nechyběl například Dezeen, BlouinArtinfo, Arts Thread a deník London Evening Standard ji doporučoval jako jeden z tipů na návštěvu. Proto jsme velmi rádi, že ji můžeme představit i zde v Čechách“, říká vedoucí ateliéru a jeden z autorů výstavy Rony Plesl.

Spojujícím tématem je i v tomto případě obdiv ke sklu, jeho barevnosti a průzračnosti, jeho nejrůznějším formám. Výběr nejnovějších prací studentů se zde nesoustředí jen na design, ale je zde dán prostor i volné sklářské tvorbě a experimentu. Colours of Transparency přináší důkaz, jak široký je okruh zájmu ateliéru a jak se po dobu desetiletého působení Ronyho Plesla vyprofiloval.

„Nelpíme jen na designu, dotýkáme se všech hranic. Otevřeně a do hloubky se bavíme, v čem spočívá svět umění, v čem svět designu. Klademe si hodně přímé a upřímné otázky. Studenty burcuji k maximálním výkonům, intenzivně do nich jdu. I v tom jsme jiní, doslova otvíráme Pandořiny skříňky“, říká k vedení ateliéru a spolupráci se studenty Rony Plesl.

Pro výstavu je charakteristická práce s barvou, narušení klasického designového konceptu a odvaha k experimentu. Objekty jsou nadčasové, překračují hranice tradičního sklářství, avšak stále ctí vysokou řemeslnou kvalitu provedení.

Nově se na výstavě objeví například světelná instalace Neon Daemon čerstvého absolventa ateliéru Davida Černého. Práce poukazuje na jedinečnost technologie neonů a dobu jejich slávy a zároveň je vyjímá z prostředí reklamy a vyzdvihuje je jako samostatný umělecký artefakt.

Se světlem pracuje i Martin Opl. Jeho práce Ve světle pracuje s transparentními materiály a polarizací, díky nimž dává obraz barvy svým jinak průsvitným rostlinným objektům.

Adama Hanšuta fascinuje tvůrčí proces, který má ve výsledku stejnou hodnotu jako dílo samotné. Celý tento průběh chápe jako velkou cestu a proto tuto myšlenku ztvárnil v objektu Koloběh kombinujícím kolejnici z taveného skla a neon.

Anna Jožová ve svých vázách Líza humorně reagovala na finančně a hlavně časově náročnou techniku Muránského skla (Millefiori). Předem navržené skleněné vázy zevnitř vylepila  roxovými lízátky. Přesah v klasické sklářské práci je patrný i ve Vandal Vases Dominiky Petrtýlové. V ručně foukaných, zlatem, vysokým smaltem a sklářskými barvami malovaných vázách kombinuje práci starých mistrů, růst lišejníků a městskou kaligrafii.

Za zmínku jistě stojí i světla Senseware Michaely Doležalové. Nejedná se jen o sofistikovaný zdroj světla regulující intenzitu osvětlení, ale především o vizuálně poetický objekt. Zvlněný povrch lamp autorka docílila otiskem kamenů.

Některé z prací projektu Colours of Transparency budou zároveň vystaveny v rámci projektu Canapé, který pořádají magazín Soffa ve spolupráci s Czech Republic Sotheby’s Int. Ukázkový apartmán v prostorách Obecního dvora zde bude vybaven předměty předních designových značek. Kromě nich nebudou chybět ani práce z Ateliéru skla např. Sebastiána Kitzbergera, Daniela Kinského, Emel Erdem, Františka Jungvirta, Vlastimila Šenkýře a dalších.

Výstavy Colours of Transparency doplňuje obsáhlý stejnojmenný katalog, který se kromě londýnské a pražské expozice soustředí i na historii, současnost a další směřování ateliéru. Tato publikace bude pokřtěna v rámci pražské vernisáže.

Koncepce výstavy: Rony Plesl, Klára Horáčková, Marek Šilpoch

Vystavují:

Rony Plesl – vedoucí ateliéru skla

Klára Horáčková – asistentka Ateliéru skla

Josef Bittner

David Černý

Michaela Doležalová

Emel Erdem

Adam Hanšut

Valentina Hejdová

Yu-Lin Huang

Anna Jožová

František Jungvirt

Shynar Kaliyeva

Daniel Kinský

Sebastian Kitzberger

Monika Matějková

Eliška Monsportová

Jana Němcová

Lenka Němcová

Martin Opl

Hana Ol´hová

Dominika Petrtýlová

Vendulka Prchalová

Eduard Seibert

David Šedina

Vlastimil Šenkýř

Marek Šilpoch

Barbora Štefánková

Marieta Tedenacová

Petra Tomišová

Kristýna Venturová

Pavel Výtisk

Program zahájení:

18:00 – VERNISÁŽ + KŘEST KATALOGU

19:00 – 22:00 KONCERTY:

Kissboxer (analog electro), Liberec

Snap Call - rock´n´roll, Turnov

Dttd - "emo-death" alternativ rock, Praha