Ve Znojmě má stát telefonní budka od umělce Velčovského

9. 10. 2018ČTK Infoservis

Na znojemském náměstí Republiky by měla stát telefonní budka od umělce a designéra Maxima Velčovského. Lidé jí dali nejvíce hlasů, když rozhodovali o tom, jaké projekty má město podpořit. Jde o výsledek pilotního ročníku participativního rozpočtu, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Budka má být funkční a zároveň být uměleckým dílem.

V prvním ročníku byly vyčleněny tři miliony korun pro Znojmo a tři miliony pro městské části. Díky těmto penězům se příští rok uskuteční 16 projektů. "Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří se zapojili. Nejen navrhovatelům, kteří projevili zájem o své okolí, ale i těm, kteří hlasovali. Do žádného hlasování se nám nezapojilo tak velké množství lidí jako do ankety Tvoříme Znojmo," řekl místostarosta Jakub Malačka (ČSSD).

O přízeň se utkalo 27 návrhů, zapojilo se téměř 2500 hlasujících. Lidé mohli udělit pět kladných a dva záporné hlasy. Ve Znojmě by také mělo vzniknout například basketbalové hřiště pro veřejnost, lavičky, lesní školka Svatojánek dostane vybavení, postaví se také cyklostezka v Pražské ulici.

V městských částech dostala nejvíce hlasů klidová a relaxační zóna v Příměticích. Mezi další projekty patří zkrášlení návsi v Konicích, skluzavka na koupališti v Mramoticích, renovace božích muk či úprava nejstarší části Přímětic.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK