Jiří David vytvořil pro Národní muzeum moderní velrybu

8. 10. 2018ČTK Infoservis

Nové dílo, které uvidí lidé na Václavském náměstí v Praze, dnes novinářům představil výtvarník Jiří David. Interpretuje známý symbol Národního muzea, kostru velryby, kterou pomocí moderních technologií přenáší do veřejného prostoru. Dílo vzešlo ze soutěže, kterou s Národním muzeem uspořádala firma, jejíž kabely se používaly při rekonstrukci historické budovy muzea. Ta se po několikaleté rekonstrukci částečně otevře veřejnosti 28. října.

Davidovo dílo chce na tento fakt také upozornit. Jeho objekt bude na náměstí, jemuž muzeum vévodí, umístěn přibližně 14 dní do otevření muzea. "Jsou to tři panely, kterými prochází hlavní motiv, tedy kostra velryby, a já jsem to dával do jakéhosi abstraktního planktonu a velryba v něm pluje. Považuji ji sice za trochu zprofanovaný symbol Národního muzea, ale pak mě to začalo zase bavit - jak ji pochopit ještě jiným možným způsobem," řekl David ČTK.

Projekt Chybí vám velryba? se skládá z digitálních panelů, které jsou propojeny soustavou kabelů. Podle firmy, která je vyvinula, jsou díky nové plášťové směsi chráněny před vlhkostí i UV zářením. "Jednotlivá pole, skrze něž ´proplouvá´ samotná kostra, jsou vizualizována, tvořena abstraktní konstrukcí. Do této vizuální konstrukce jsou zároveň vetknuty konkrétní matematické šifry ve svých lineárních kombinacích, geometrických interpretacích, transparentní symboly, znaky, obrazce, ve viditelnosti elementárních částic a v jednom případě například i samotný půdorys Národního muzea," řekl výtvarník.

David dodal, že ho soutěž zaujala spojením s Národním muzeem a byl rád, že jeho dílo může upozornit na znovuotevření objektu. Velryba, kromě toho, že je symbolem muza, je spojena s mnoha dalšími významy. Je to zvíře, které přispívá k rovnováze ekosystému, je muzikální a je symbolem toho, že inteligentní bytosti mohou přežít, aniž by se navzájem vyhlazovaly a aniž by ničily své prostředí pro své vlastní cíle, uvedl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK