V Pompejích byla objevena místnost vymalovaná zahradní scénou

6. 10. 2018ČTK Infoservis

Italští archeologové objevili v neprobádané části Pompejí nový poklad: v místnosti domácího oltáře, takzvaném laláriu, narazili na bohatě malovaný výjev ze zahrady. O nálezu informovala italská tisková agentura ANSA. Místnost se zachovala v nečekaně dobrém stavu a jedná se o dosud největší domácí oltář nalezený v Pompejích. Odborníci místu přezdívají "kouzelná zahrada".

Fotografie ukazují, že místo střeží dva hadi, dobří duchové přírody, kteří měli držet zlo od domu. Po stranách oltáře jsou vymalováni lárové, římská ochranná božstva. Na jedné ze stěn stíhá na sytě červeném podkladu zlatá šelma tmavého divočáka, jinde se mezi porostem prochází páv či poletují ptáci. Na stěnách je zachycena hlava koně a postava napůl lidská a z druhé půli pes.

"Je to úžasné a tajuplné místo, poklad, který se musí do hloubky prozkoumat," komentoval nález ředitel archeologického areálu v Pompejích Massimo Osanna.

Dům byl částečně ohledán archeology už v 19. století, ale teprve teď z něj byla odstraněna veškerá sopečná struska. Stavba se zabezpečuje a později se přikročí k restaurování, napsal deník La Repubblica.

Lalárium plnilo v antických domácnostech funkci oltáře, svatyně strážných duchů, nebo předků. Mohlo být umístěno uvnitř i vně domu a nabíralo podoby například miniaturního chrámu z mramoru, dřevěné skříňky anebo stěnové police.

Pompeje patří od roku 1997 do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Toto antické město nedaleko Neapole bylo zcela zavaleno při erupci sopky Vesuv v roce 79 před naším letopočtem. Zbytky Pompejí, které se pod sopečným popelem dochovaly, patří k nejnavštěvovanějším italským turistickým atrakcím. Lokalita přitáhne každoročně více než 2,5 milionu návštěvníků.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK