Současný design navazuje na řemeslnou tradici, ukáže galerie

3. 10. 2018ČTK Infoservis

Poctivost tradičních řemesel připomene Moravská galerie v Brně. Od čtvrtka do soboty vystaví v Uměleckoprůmyslovém muzeu rozmanité designové výrobky z Česka a Rakouska, od lidových krojů až k luxusním doplňkům z karbonu. Akce nazvaná Laboratoře řemesel má poukázat na to, že řemeslo není mrtvé, naopak se těší velkému zájmu a živí se jím mnoho kreativních lidí, uvedla mluvčí galerie Michaela Paučo.

Galerie akci pořádá s rakouskými kolegy. "V představování přístupů k řemeslu a jeho užití v designérské praxi budeme pokračovat i příštím roce, neboť ti, kteří se objeví v Moravské galerii, budou mít možnost se příští rok prezentovat v Muzeu užitého umění ve Vídni," uvedl kurátor přehlídky Rostislav Koryčánek.

Z rakouských designérů ukáže v Brně své návrhy křišťálových lustrů firma Lobmeyr, jejíž kořeny sahají do roku 1823. S mědí, mosazí a zinkem pracuje umělecký klempíř a opaskář Ludwig Kyral, jenž jako zástupce čtvrté generace řemeslníků využívá zkušenosti a znalosti předků. Výrobu lidových krojů zastupuje rodinná firma Tostmann.

Laboratoře řemesel dokážou, že také současný český design stojí na tradičních základech. Brněnská značka Prochazka | Carbon Luggage navazuje na rodinnou firmu Vladimíra Procházky založenou v roce 1925. Jeho pokračovatelé navrhují ultralehká zavazadla a módní doplňky z karbonu. Nebude chybět ani přední český designér porcelánu Daniel Piršč nebo Světlana Kulíšková, která z textilního průmyslového i spotřebitelského odpadu vytváří netkané autorské textilie využitelné v interiérovém designu či módě.

Trochu odlišný pohled na řemeslo ukáže práce brněnské komunity Bastl Instruments, která se zaměřuje na vývoj a výrobu elektronických hudebních nástrojů, od malých kapesních zařízení po rozsáhlé modulární syntezátorové systémy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK