Litomyšl vztyčí 25 metrů vysoký sloup s trikolorou

3. 10. 2018ČTK Infoservis

Litomyšl na Svitavsku oslaví 100 let republiky odhalením dvou nových výtvarných objektů. Jedním bude 25 metrů vysoký sloup nazvaný Trikolora od Václava Ciglera a Michala Motyčky. ČTK to řekl starosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL). Dílo uznávané dvojice zaplatí ze dvou třetin sponzoři. Částku starosta neupřesnil.

"Sloup v horní části bude svítit bíle, červeně a modře. Umělecké dílo se dokončuje a instalovat ho budeme 27. října. Bude u nás nastálo. Sto let je významné výročí. Chtěli jsme něco mimořádného. Když se našlo tolik štědrých dárců, rozhodli jsme se to pojmout nákladněji," řekl Kašpar.

Sloup za stovky tisíc korun bude na autobusovém nádraží. Ciglerova a Motyčkova díla už obyvatelé a návštěvníci Litomyšle znají, například pro piaristický kostel vytvořili skleněný obětní stůl a sloup, Cigler zhotovil například také kazatelský stůl pro kostel Církve bratrské a kříž na vrchol stavby.

Město si ke stoletému výročí rovněž objednalo sochu od akademického sochaře a restaurátora Arnolda Bartůňka, který na veřejných prostranstvích Litomyšle již tři plastiky má. Socha Slavěna bude stát u zadní strany gymnázia. Abstraktní kamenná plastika svými tvary připomíná ženu. "Dříve to bylo takové odkladiště, chtěli jsme prostor zušlechtit," řekl Kašpar.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK