TZ: Epos 257 představuje nové umělecké dílo sestávající z více než tří tisíc platných českých bankovek

Epos 257 představuje nové umělecké dílo sestávající z více než tří tisíc platných českých bankovek / European Arts / Praha / 7. 10. 2018

Jedna z nejvýraznějších figur českého street-artu, výtvarník a performer Epos 257 právě dokončil poslední fázi projektu Retroreflexe, jehož součástí byla také loňská výstava ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. V neděli 7. října ve 13.00 v Obecním domě v Praze vstoupí se svým dílem 3080 transakcí do nabídky prestižní aukční síně European Arts. Jde o druh uměleckého díla, které nemá ani ve světovém měřítku obdoby.

Epos 257 svým ojedinělým, uměleckým aktem dělá výtvarné dílo ze samotného principu finančních investic do uměleckých děl i dražby, coby zavedené formy prodeje umění. Do aukce vstupuje něčím, co se na světovém trhu s uměním dosud neobjevilo. Jelikož se součástí uměleckého aktu stává také jeho cena, dražitelé se v tomto případě stávají spoluautory díla a jeho nedílnou součástí. 3080 transakcí se sestává ze stejného počtu platných českých bankovek o celkové hodnotě 878.600 Kč. Dražba je zakončením umělcova projektu Retroreflexe, jehož velká část byla vloni uvedena na stejnojmenné výstavě v Korzu Veletržního paláce Národní galerie v Praze. Podmínkou bezplatného vstupu na výstavu ve Veletržním paláci, byla výměna české bankovky jakékoliv nominální hodnoty za zcela novou bankovku o stejné hodnotě. Při této transakci nikdo fakticky netratil ani nevydělal. Učiněna byla pouze směnná operace, která upozorňovala na oběh peněz, komodit a služeb ve společnosti. Každá konkrétní bankovka tak byla obrazně „vyprána“. Akt směny peněz tedy návštěvníkům nabízel klíč pochopení tvorby některých děl na výstavě, přičemž je zapojil do vzniku nového uměleckého díla. Výstupem je nyní právě dílo 3080 transakcí, které bude nabídnuto k prodeji v dražbě v neděli 7. října ve 13.00 v Obecním domě v Praze. Dílo provází dokumentace, stvrzující pravost bankovek.

Česká veřejnost zná umělce vystupujícího pod pseudonymem Epos 257 zejména díky akci z roku 2009, kdy rozmístil třicet balíků sena po pražských veřejných prostranstvích. Městské úředníky také potrápil oplocením části Palackého náměstí (50 metrů veřejného prostoru, 2010), kde plot vydržel bez povšimnutí téměř dva měsíce. Epos 257 dlouhodobě pracuje s billboardy – střílí na ně paintballovou puškou, rozřezává je, vystavuje i prodává. Jeden z těchto billboardů se stal trvalou součástí sbírek Národní galerie v Praze.

Více informací na www.europeanarts.cz a www.epos257.cz.