Design skla, oděvů, kufrů, nebo hudební elektroniky – Moravská galerie připomíná poctivost tradičního řemesla

Design skla, oděvů, kufrů, nebo hudební elektroniky – Moravská galerie připomíná poctivost tradičního řemesla / Moravská galerie v Brně: Uměleckoprůmyslové muzeum / Brno / 2. 10. 2018

V Uměleckoprůmyslovém muzeu se chystá třídenní akce, během níž se lidé blíže seznámí s prací originálních tvůrců. Setkávat se tu budou rozmanité práce designérů z Česka a Rakouska – tradiční kroje, design skla i luxusní doplňky z karbonu. Laboratoře řemesel chtějí poukázat na to, že poctivé řemeslo rozhodně není mrtvé, naopak se v poslední době těší velkému zájmu a živí se jím mnoho kreativních lidí. Akci organizuje Moravská galerie v Brně společně s Muzeem užitého/současného umění ve Vídni (MAK) v rámci projektu Bilaterální sítě designu financovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

LABORATOŘE ŘEMESEL / HANDICRAFT LAB

Kurátoři: Rostislav Koryčánek, Rainald Franz

4.– 6. říjen 2018, 10–-18 hodin, vstup zdarma

4. říjen v 18 hodin – vernisáž

Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14

Na Laboratořích řemesel se vedle sebe představí jak řemesla s více než stoletou tradicí, tak i inovátoři ve světě hudební elektroniky. Z rakouských designérů ukáže své návrhy křišťálových lustrů firma Lobmeyr, jejíž kořeny sahají až do roku 1823. Jejich ručně vyráběné křišťálové soupravy vznikaly ve spolupráci se světoznámými designéry, jako byli Adolf Loos nebo Josef Hoffmann. Jemnou práci s mědí, mosazí a zinkem ukáže umělecký klempíř a opaskář Ludwig Kyral, jenž jako zástupce čtvrté generace řemeslníků využívá dlouholeté zkušenosti a technické znalosti svých předků. Výrobu lidových krojů zastoupí rodinná firma Tostmann, jedinečný vídeňský porcelán zase firma Augarten, jež splňuje standardy nejvyšší kvality a je tak známá po celém světě.

Také současný český design stojí na tradičních základech. Brněnská značka Prochazka | Carbon Luggage navazuje na rodinnou firmu Vladimíra Procházky založenou v roce 1925, kterou již tehdejší zákazníci oceňovali pro její pokrokovost a kvalitní zpracovávání. Šimon Knotek ctí preciznost svého pradědy a společně se svou manželkou, umělkyní Natálií Perkof, navrhuje exkluzivní ultralehká zavazadla a módní doplňky z karbonu. I rodinné kořeny módního ateliéru alešbáry sahají až do První republiky. Designéři studia na tuto tradici navazují, propojují ji s budoucností české módy

i nejnovějším vývojem ve světovém oděvním designu.

Nebude chybět ani přední český designér v oblasti porcelánu. Daniel Piršč porcelán nevyužívá pouze jako luxusní materiál pro stolování, ale také jako dekor interiéru či objekty pro náročnější klientelu. Kvalita, přístup, inovativní technologické zpracování a výjimečný design dělá z Daniela Piršče skutečného mistra řemesla.

Technologii netkané textilie artprotis, kterou Moravská galerie v současné době prezentuje také

v Pražákově paláci na výstavě Inez Tuschnerové, na Laboratořích řemesel představí eko designérka Světlana Kulíšková Ruggiero. Původní vlnu vyměnila za textilní průmyslový i spotřebitelský odpad – z těchto materiálů vytváří netkané autorské textilie využitelné v interiérovém designu či módě. Světlana Kulíšková se zabývá udržitelnou módou, na Střední škole umění a designu v Brně založila obor Ekotextil design.

Trochu odlišný pohled na řemeslo ukáže práce brněnské komunity Bastl Instruments, která se zaměřuje na vývoj a výrobu elektronických hudebních nástrojů, od malých kapesních zařízení po rozsáhlé modulární syntetizátorové systémy.

Laboratoře řemesel nebudou přínosné jen pro návštěvníky, ale také pro zúčastněné designéry:

„V představování přístupů k řemeslu a jeho užití v designérské praxi budeme pokračovat i příštím roce, neboť ti, kteří se objeví v Moravské galerii, budou mít možnost se příští rok prezentovat v Muzeu užitého umění ve Vídni. Věřím, že tato vzájemnost bude mít pozitivní dopad i pro zúčastněné designéry,“ dodává kurátor přehlídky Rostislav Koryčánek.

DOPROVODNÝ PROGRAM

čtvrtek 4. 10.

10 H – Workshop s designérkou udržitelné módy Světlanou Kulíškovou (workshop je určen pouze pro studenty designu)

18 H – slavnostní zahájení za účasti vystavujících designérů a kurátorů, koncert

Ondřej Merta & David Štrobach

Členové kolektivu Bastl Instruments vystoupí s ambientním setem. Budou prozkoumávat barokní polohy elektronické hudby a širokou škálu nálad dosažitelných procesováním a filtrováním GameBoye v kombinaci s modulárním syntezátorem a bicím automatem – od téměř neslyšitelných subbasových ploch po kaleidoskopické zvukové stěny.

pátek 5. 10.

14 H – workshop s designéry Prochazka | Carbon Luggage, ukázka jemné práce s kůží, karbonem

15 H – wokshop s Nikol Štrobachovou: Svět elektronické hudby (pro ženy). Worskhop je určený ženám a dívkám, které zajímá elektronická hudba. Cílem workshopu je otevřít téma pozice žen

v elektronické hudební scéně. Nikol Štrobachová je členkou Bastl Instruments, má pravidelnou sérii videí na YouTube Patchení s Nikol, organizuje workshopy pro začátečníky po celém světě.