Začíná Den architektury, otevře běžně nepřístupné stavby

28. 9. 2018ČTK Infoservis

V desítkách měst v České republice dnes začíná festival Den architektury. Do 4. října nabídne více než 300 akcí. Veřejnosti se na krátký čas otevřou unikátní budovy, historické paláce, průmyslové areály i nejmodernější stavby ověnčené architektonickými cenami. Pořadatelé slibuji i netradiční cesty za architekturou po vodě, na kole i v poklusu. Až na několik výjimek je program přístupný zdarma.

Den architektury chce přiblížit minulost, současnost i budoucnost českých a moravských měst. Desítky architektů, urbanistů a dalších odborníků budou se zájemci objevovat městská zákoutí, která zůstávají skrytá a překvapí novými pohledy na místa, která lidé denně míjí.

Program Hurá dovnitř! otevře v Praze reprezentační patro Obecního domu, poprvé se veřejnosti zpřístupní Laichterův dům u Riegrových sadů. Návštěvníci budou moci také prozkoumat třeba budovu MeetFactory.

V Brně se otevře jedna z nejvýznamnějších secesních památek Jurkovičova vila, stejně jako Uměleckoprůmyslový palác a polyfunkční dům Bratislavská. Ve Znojmě zase nejstarší továrna ve střední Evropě, ve Frýdku-Místku opuštěná budova Moravia banky a v Mostě zákulisí Městského divadla.

Ze současných staveb to bude Archeopark Pavlov, který získal Českou cenu za architekturu. Ve Strančicích bude možné nahlédnout do administračních prostor betonárky. Ve Vizovicích se otevře Centrum modulární architektury Koma Modular. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výrobní závod a uvidí český Expo pavilon od autorů Chybík + Kryštof AA. V pavilonu bude i výstava mapující účast Československa a České republiky na výstavách Expo.

Součástí Dne architektury je mezinárodní filmový festival Film a architektura, který se rozrostl do 20 měst.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK