TZ: Miroslava Večeřová, Pavel Příkaský

Miroslava Večeřová, Pavel Příkaský / Pneuma / kurátor: Viktor Čech / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 27. 9. 2018 - 6. 1. 2019

Co se skrývá za kultem péče o tělo?

Člověk a jeho tělo jsou v dnešní době vystaveni stresu a civilizačním chorobám. Jistým protipólem těchto hrozeb je péče o naše tělo, která hraničí s kultem. Příkladně sportujeme, navštěvujeme terapeutické cykly, hledáme oddech v zájmových činnostech nebo věnujeme pozornost svému zdravotními stavu. Zájem o tělo kolem sebe vybudoval specifickou komplexní vizuální řeč. A právě této problematice je věnována výstava PNEUMA Miroslavy Večeřové a Pavla Příkaského.

Miroslava Večeřová a Pavel Příkaský spolupracují jež delší dobu. Pro Liberec připravili výstavu kombinující klasické malířské gesto figurativní malby a současné tendence, výstavu spojující technický obraz s performativním výrazem lidského těla. Lidské tělo, jeho předmětnost a organičnost, je zde vůbec zásadním tématem reflektujícím současné tělesné vnímání nás samotných, biologických organismů, které dnes vstřebávají informace nejen digitální, ale i chemické a genetické.

Současná kultura těla je charakterizovaná kultem péče, ať již se jedná o sportovní, terapeutický nebo obecně zdravotní přístup k tělu. Tento kult se snaží vyvážit zatížení lidského těla civilizačními nemocemi. Snaha oslovit různorodými způsoby péče své potencionální zákazníky, je vedena prostřednictvím precizní estetiky – divákovi je předkládán obraz síly, zdraví, uvolnění, svěžesti a energie a slibuje naplnění vizí projekcí diváka do těchto lákavých předobrazů. Zdánlivá bezchybná elegance, čistota a „vědeckost“ všech těchto odvětví průmyslu lidského zdraví, kterou nám ona vizualita předkládá, však často maskuje naši skutečnou tělesnost. Za mramorovou dokonalostí abstrahované tělesné formy se skrývá onen vnitřní svět těla plného orgánů, tkání, tekutin a metabolických procesů. Toho, co je ve skutečnosti úzce propojeno i s naším povrchem a vlastně i největším orgánem – s kůží. Jsme živoucí proces, proměňující látky, neustále vyměšující i přijímající. Do naší smrti neukončený pohyb prochází celou naší hmotou a spojuje myšlenku, nádech i trávení v jedno.

Kurátor výstavy Viktor Čech návštěvníky vyzývá: „Sledujte výstavu kolem sebe, dýchejte zvolna a zhluboka. Vnímejte, jak se vzduch sune vnitřkem vašeho těla dovnitř a zase ven a na chvíli uvěřte vizi starých stoiků, že váš dech je součástí vyššího principu bytí.“

Výstava bude v liberecké Oblastní galerii zahájena ve čtvrtek 27. září a potrvá do 6. ledna 2019.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí prodlouženou otvírací dobu do 19 hodin a vstup zdarma.

Miroslava Večeřová (*1985) a Pavel Příkaský (*1985), původním vzděláním fotografka a malíř, se ve svých společných projektech setkávají na poli, které stojí na průniku mezi vztahem lidského těla, materiálů a obrazové reprezentace. Výrazové prostředky, s nimiž si pohrávají, jsou příznačné křehkou výtvarnou senzibilitou odrážející příchutě smyslových podnětů, s nimiž nás dráždí současná vizualita i naše osobní asociace. Dialog mezi tělem, jeho biologií i péčí o něj, spojené s jeho klasickým ideálem a neuchopitelnou fluidností, kterou vše neustále transmutuje matka příroda, přetvářejí v půvabný příběh se subverzivním podtextem.