TZ: Výstava Koudelka: Návraty v UPM prodloužena do 30. září 2018

Výstava Koudelka: Návraty v UPM prodloužena do 30. září 2018 / Uměleckoprůmyslové museum v Praze / Praha / 20. 9. 2018

Uměleckoprůmyslové museum se stalo správcem největšího souboru fotografií, který se Josef Koudelka rozhodl darovat své vlasti

Mimořádně úspěšná nejrozsáhlejší retrospektiva díla světoznámého fotografa Koudelka: Návraty v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze bude prodloužena o týden do 30. 9. 2018. Zároveň v den státního svátku ČR 28. září bude přístupná zdarma, stejně jako celé muzeum.

Rozsáhlou retrospektivní výstavu Koudelka: Návraty, která představuje více než tři stovky autorových fotografií v převážně vzácných dobových tiscích, připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze jako poctu autorovi k jeho osmdesátým narozeninám a zároveň u příležitosti daru několika stovek vzácných fotografií do sbírek UPM. Od svého otevření 21. března zaznamenává setrvalý zájem návštěvníků z domova i ze zahraničí.

Josef Koudelka se už před lety rozhodl věnovat své rodné zemi obsáhlý soubor fotografií, které reprezentují jeho celoživotní dílo: „Myslím, že to nejlepší, co jsem kdy v životě udělal, by mělo zůstat v zemi, kde jsem se narodil.“ Tento záměr veřejně formuloval v roce 2002, Uměleckoprůmyslové museum v Praze oslovil v roce 2007. V mezidobí UPM vybudovalo a zprovoznilo nový Centrální depozitář, který zaručuje špičkové podmínky uchování citlivých fotografií a zároveň nabídlo Josefu Koudelkovi uspořádat v nově zrekonstruované budově muzea doposud největší výstavu jeho díla. Po delších jednáních byla připravena první Darovací smlouva k části souboru o 287 položkách. Podepsána byla symbolicky dne 21. srpna 2018. Její součástí jsou cykly Divadlo, 1964-1970, Černý trojúhelník, 1994, Invaze 1968, Teatro del Tempo, Wales, Portugalsko, Camarque, Paříž  č. XIII. Druhá darovací smlouva by měla být podepsána během dvou let a bude obsahovat fotografie z cyklů Začátky, 1958-1961, Experimenty, 1962-1964, Cikáni, 1963-1969, Exily,1968-1984,  a Chaos, 1986-2005.

„Od počátku si vážíme toho, že se muzeum stane správcem největšího souboru fotografií, který se Josef Koudelka rozhodl darovat své vlasti,“ říká Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze. „Věříme, že se nám společně podaří poskytnout jeho fotografiím trvale útočiště ve státní sbírce, podobně jako dílu Františka Drtikola, Josefa Sudka a dalších významných autorů.“

Fotografie Josefa Koudelky jsou dnes velice ceněné především pro vysokou uměleckou hodnotu, a také díky tomu, že Koudelka nikdy nevytvářel zvětšeniny ve velkých edicích, od některých starších fotografií existuje jen několik zvětšenin. Tento fakt výrazně přispívá k jedinečnosti souboru, který věnoval UPM v Praze. To se tak stalo jednou z mála institucí, jež má ve svých sbírkách a ve správě Koudelkovo dílo v takovém rozsahu.

K výstavě vyšla obsáhlá fotografická publikace v české i anglické verzi ve spolupráci s nakladatelstvím KANT, obohacená o rozsáhlý dokumentační materiál a originální texty šesti autorů, Stuarta Alexandra, Josefa Chuchmy, Jana Mlčocha, Josefa Mouchy, Tomáše Pospěcha a Ireny Šorfové, a dobový text Anny Fárové z roku 1967.

Výstava Koudelka: Návraty byla podpořena státním programem připomínky významných výročí připadajících na rok 2018 – 100. výročí založení samostatného státu, 50. výročí srpnové okupace a 25. výročí samostatného českého státu.

JOSEF KOUDELKA se narodil v Boskovicích na Moravě v roce 1938.  Původně letecký inženýr se začal věnovat fotografii od roku 1958. V té době fotografoval svět několika pražských divadel a život Cikánů. V roce 1968 zdokumentoval Invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa. Následující rok byly tyto snímky publikovány k výročí invaze v mnoha zahraničních časopisech pod pseudonymem P.P. (Prague Photographer), aniž o tom Koudelka předem věděl. Snímky „anonymního českého fotografa“ získaly od Overseas Press Club ocenění Robert Capa Gold Medal a jsou dnes považovány za klasické dílo poválečné reportážní fotografie (u příležitosti čtyřicátého výročí invaze vydal Josef Koudelka v roce 2008 knihu obsahující 249 fotografií doplněných texty historiků, kniha byla dosud vydána ve dvanácti jazykových mutacích). V obavách z možných represí, se Josef Koudelka v roce 1970 rozhodl opustit svou vlast. Odjel do Velké Británie, kde získal politický azyl, od roku 1974 je členem agentury Magnum Photos. Později odešel do Francie, v roce 1987 získal francouzské občanství. V roce 1975 publikoval ve spolupráci s francouzským nakladatelem Robertem Delpirem knihu Cikáni, v roce 1988 následovala kniha Exily. Od té doby Josef Koudelka publikoval patnáct knih věnujících se dokumentování vlivu člověka na současnou krajinu.