Turecký soud zamítl žádost na proměnu chrámu Hagia Sofia v mešitu

13. 9. 2018ČTK Infoservis

Turecký nejvyšší soud dnes zamítl požadavek náboženské skupiny, aby se z istanbulského chrámu Boží moudrosti (Hagia Sofia) opět stala mešita. Informovala o tom turecká státní agentura Anadolu. Původně byzantský chrám byl mešitou do 30. let minulého století, kdy z něj tehdejší vůdce Mustafa Kemal Atatürk udělal muzeum.

Soud žádost zamítl z technických důvodů. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že požadavek přišel od skupiny a nikoliv od jednotlivce.

Monumentální chrám postavený v 6. století, v němž byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu po dobytí Konstantinopole Turky v roce 1453. Za laického režimu Mustafy Kemala Atatürka byl odsvěcen a v roce 1935 otevřen jako muzeum, které nyní ročně navštíví přes tři miliony turistů. Od roku 1985 je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Již několik let se objevují v médiích volání některých oficiálních představitelů, aby byl chrám Hagia Sofia opět změněn na mešitu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v chrámu v březnu pronesl modlitbu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK