TZ: Výstava Slav Squatting v Galerii MeetFactory dostane diváky do podřepu

Slav Squatting and Its Discontents / kurátor: Piotr Sikora / Galerie Meet Factory / Praha / 22. 9. - 4. 11. 2018

Z post-sovětských předměstí hitem na internetu. Nyní se fenomén slav squattingu dostává do MeetFactory. Pod skupinovou výstavou Slav Squatting and Its Discontents, jejíž vernisáž proběhne v pátek 21. září v Galerii MeetFactory, se kurátorsky podepsal Piotr Sikora. Svůj pohled na východoevropskou kulturu představí Lenka Balounová, Norbert Delman, Alina Gutkina, Max Lysáček, Oleg Kulik, Irenka Kalicka, Olexandr Pavlov, Gregor Rozanski.

Pokud nevíte, co slav squatting je, stačí se podívat na jedno z mnoha videí od Borise. Do masky zahalený muž zde ukazuje nejen techniku správného slovanského podřepu, ale i vhodná místa pro tuto aktivitu. „Víte, jak se pozná správný Slovan? Přece podle dřepu. A podle teplákovky se třemi pruhy. (…) Představa typického Východoevropana jako nevzdělaného primitiva ve sportovní teplákové soupravě s těžkým slovanským přízvukem se v západní Evropě ujala podobně, jako u nás představa uprchlíka v podobě mladého muže s luxusním telefonem,“ referoval Český Rozhlas o této subkultuře.

Projekt se inspiroval nejen postsovětskou pouliční kulturou, ale také knihou Sigmunda Freuda  Nespokojenost v kultuře (v angličtině pod názvem Civilisation and Its Discontents). „V současnosti je tak tento trend s jistou nadsázkou sociálním statusem, možná na první pohled jednoduchým postojem, který je ale naplněný mnoha významy a myšlenkami,“ vysvětluje kurátor Piotr Sikora. „Je to silný vizuální jazyk, který byl původně součástí nízké kultury, aby se stal leitmotivem, znakem doby nebo internetovým memem.”

Otázka jednotlivých subkultur, ironické pohrávání si se znaky materiální kultury, popkultura versus subkultura, role jedince a generace v nově vzniklých podmínkách, politika a moc… To jsou témata, která spojují tvorbu osmi umělců podílejících se na výstavě. Klíčovým prvkem výstavy je figurativní socha Norberta Delmana (PL) – Chav nebo Gopnik. Umělec používá za materiál to, co nalezne jen tak pohozené v odpadcích nebo v železářských skladech. Vizuálně bude galerii dominovat auto Gregora Rozanskiho, které odkazuje k legendárnímu polskému techno/gabber klubu Ekwador, který prožíval zlatou éru v 90. letech. Ve dvou videích Aliny Gutkiny (RU) se nám představí svět ruských předměstí s celým svým melancholickým a drsným charakterem. Průvodci v nich jsou dva kluci patřící do zapomenuté generace tohoto neznámého teritoria, transformace enfants terribles konce 20. století. Baba Jaga, známá to postava ze slovanských legend, je zobrazena v projektu Irenky Kalické (PL), která se snaží naleznout moderní verzi této známé čarodějnice. Oleg Kulik (RU) ve svých instalacích, sochách či fotografiích srovnává dění v Rusku a na Západě. Nejznámější je jeho performance z roku 1994, v níž sám vystupuje v roli psa. Nová práce Lenky Balounové (CZ) se zabývá populární kulturou memu – dívkou fotografovanou s medvědem. Umělkyně v tomto vizuálním vyjádření zkoumá patriarchální koncept. Olexander Pavlov (UA), člen kyjevského etc collective, se zabývá především tiskem na hedvábí, podstatou jeho práce je aktivní účast diváků při tvorbě. Nedávný absolvent  Ateliéru supermédií na pražské VŠUP Max Lysáček (CZ) ve své práci vytváří  antiutopické vize budoucnosti, kde občanská společnost čelí poslední a nejtemnější fázi pozdního kapitalismu Strany Kanibalů.

Předposlední výstava tohoto roku v Galerii MeetFactory ukáže východoevropský region a jeho post-sovětské subkultury. Po „balkánské“ Stranger Than Paradise, německé Fake It Till You Make It a české Ten, kdo chodí kolem se v rámci galerijního programu dostáváme opět do nového kousku Evropy. Na konci roku pak už s dokonalou znalostí slovanského podřepu zamíří MeetFactory na sever…

Více:

Slav Squatting and Its Discontents

22. 9.–4. 11. 2018

Galerie MeetFactory

Umělci: Lenka Balounová, Norbert Delman, Alina Gutkina, Max Lysáček, Oleg Kulik, Irenka  Kalicka, Olexander Pavlov, Gregor Rozanski (ve spolupráci s Mateusz Klazula)

Kurátor: Piotr Sikora

Vernisáž: 21. 9. 2018 v 19:00 v rámci akce MeetTheNewFactory Veřejný dům / Public House

Doprovodné akce:

16. 10. Oleg Kulik: Artist Talk

9. 10. + 16. 10. + 23. 10. + 30. 10. Tuesday Squats

- přednášky, diskuze, komentované prohlídky, performance, promítání

více na www.meetfactory.cz

vstup zdarma