Fotograf Birgus převezme mezinárodní cenu Scanno dei Fotografi

11. 9. 2018ČTK Infoservis

Českému fotografovi a vysokoškolskému profesorovi Vladimíru Birgusovi předá porota desátého ročníku mezinárodní fotografické ceny Scanno dei Fotografi 15. září ocenění v italském městě Scanno. Uznání pořadatelů se dočkaly jak Birgusovy černobílé snímky zachycující život lidí za železnou oponou, tak novější subjektivní dokumenty, které invenčně pracují s barvami.

"Cenu získává nejen jako umělec, ale také jako znalec, kritik a historik fotografie za neúnavné hledání a zkoumání a za nespočetné monumentální publikace, mezi nimiž jsou velmi významné ty, které se týkají československé avantgardy, díky kterým se československá fotografie stala známou i v evropském kulturním mainstreamu," uvedli pořadatelé.

Vladimír Birgus se narodil v roce 1954 ve Frýdku-Místku. Kromě fotografické profese působí jako historik fotografie, kurátor a vedoucí Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity. Na svém kontě má desítky samostatných výstav a své fotografie prezentoval v Evropě i ve Spojených státech. Je držitelem řady fotografických ocenění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK