TZ: Seznamte se s továrnou v novém. MeetFactory zdarma představí čtyři své dramaturgie

Seznamte se s továrnou v novém. MeetFactory zdarma představí čtyři své dramaturgie / MeetFactory / Praha / 21. 9. 2018

Od léta až do půli září byla továrna zahalena prachem z rekonstrukce foyer a hlavního sálu. Veřejný dům s podtitulem MeetTheNewFactory, zdarma představující činnost továrny, neotevře jen koncerty, vernisážemi, divadlem a dalšími akcemi nabitou sezónu, ale odhalí i znovuoživené nitro budovy. Křtít se budou tyto staronové prostory v pátek 21. září.

Po několika hektických letech provozu přišel čas na změnu. Rekonstrukce foyer a hudebního sálu, která zasáhla i do galerijního a divadelního programu, sice zabrala celé léto, o to více akcí však naplánoval tým MeetFactory na nadcházející sezónu. Vzdušnější foyer nabídne příjemnější posezení, naproti tomu mírně zmenšený hudební sál akcentuje záměr pořádat především alternativněji laděné koncerty. Nová tvář, pod níž jsou podepsáni Edit! Architects, je podpořena i čerstvým vizuálem. Pod tím je podepsáno Studio Mütanta.

V pátek 21. září se zároveň návštěvníci mohou těšit jako během každého Veřejného domu na program všeho druhu. Začíná se tentokrát už o páté, a to divadlem. Inscenace Třetí lež se zabývá otázkou fascinace zlem a tím, jak snadné je stát se monstrem. Poté, co Divadlo MeetFactory přes prázdniny monodrama s Jakubem Gottwaldem uvedlo párkrát na Stalinu, se tímto uvedením vrací na domovskou scénu.

Jestliže v Galerii Kostka předvede Lukáš Kalivoda novou techniku malby, která dala pojmenování jeho výstavě Malba vodou, velkou Galerii MeetFactory obsadí tepláky s pruhy a značkové tenisky. Jak dřepí správný Slovan? A jak se z jevu, který byl původně záležitostí post-sovětských sídlišť, stal kulturní projev identity? Výstava Slav Squatting and Its Discontents představí tvorbu osmi umělců a jejich pohled na východoevropskou identitu.

Dlouho do noci budou otevřena všechna patra budovy. Návštěvníci se budou moci v průběhu večera setkat se současnými rezidenty MeetFactory, kteří v otevřených ateliérech představí svou tvorbu v procesu. Odborný komentář v rámci komentované prohlídky poskytnou kurátoři rezidenčního programu Lucia Kvočáková a Piotr Sikora.

Pro hudební tvůrce a fajnšmekry je na plánu Synapse Knowledge. Druhý ročník vzdělávacího programu pro registrované běží už od 19. září, během Veřejného domu přitom bude mít šanci se zúčastnit i široká veřejnost. Po přednášce Václava Pelouška „Bastlení a hudební vynálezy” následuje diskuse „Hudební průmysl: změny a příležitosti”, kterou budou moderovat kurátoři Stein Bjelland a Marie Čtveráčková.

Veřejný dům tradičně uzavírají DJs z platformy SHAPE. Večer 21. září je pro smíchovskou továrnu svátkem a MeetFactory zve – vstupné je ten večer volné.

Line-up:

17:00         Třetí lež – divadelní sál

19:00        Lukáš Kalivoda: Malba vodou – vernisáž v Galerii Kostka

19:30        Slav Squatting and Its Discontents – vernisáž v Galerii MeetFactory

20:00         Komentovaná prohlídka rezidenčního patra

22:00        Hudba (bude oznámeno)

17:00–21:00     Synapse Knowledge

19:00–00:00     otevřené ateliéry rezidentů v 1. patře a ateliéry umělců v 2. patře

Vstupné volné

Výběr z podzimní sezóny:

22. 9.–4.11.    Lukáš Kalivoda: Malba vodou

22. 9.–4. 11.    Slav Squatting and Its Discontents

17. 9., 1. 10.    Psí dny | ALTENBURG 1964

23. 9., 28. 9.    P. Hůlová: Strážci občanského dobra

24. 10., 30. 10.    J. Zeh: Temná energie

18. 9.        Amen Dunes (US)

26. 9.        Chad Valley (UK)

27. 9.        DENA (BG)

13. 10.       ionnalee / iamamiwhoami (SE) + Tungorna (SE)

11. 11.        Floex (CZ) + Tom Hodge (UK)

20. 11.        Dillon (DE)

21. 11.        Roo Panes (UK)

24. 11        Dan Mangan (CA) + Laura Gibson (US)

29. 11.         Whispering Sons (BE)