Kulturní výbor je proti jednání o změně zákona o památkové péči

5. 9. 2018ČTK Infoservis

Výbor pro kulturu pražského zastupitelstva nedoporučil, aby zastupitelstvo hlavního města ve čtvrtek projednávalo návrh na změnu zákona o památkové péči. Podle návrhu, který schválili minulý týden radní, by magistrátní památkáři mohli rozhodovat bez ohledu na názor Národního památkového ústavu (NPÚ). Návrh na změnu zákona je podle pražských Zelených v rozporu s usnesením, které v červenci přijal Výbor světového dědictví UNESCO. Nerespektováním hlasu památkářů by podle nich Praha riskovala vyškrtnutí památkové rezervace ze seznamu světového dědictví. Pokud návrh ve čtvrtek schválí zastupitelstvo, bude se jím zabývat Sněmovna.

Na dnešním zasedání kulturního výboru projednávání návrhu podpořili pouze členové za ANO. Koaliční zastupitel z ČSSD Lukáš Kaucký se hlasování zdržel, proti se postavil koaliční zastupitel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) spolu s dalšími třemi opozičními zastupiteli. Druhým hlasováním se také čtyři z osmi přítomných členů výborů vyjádřili proti navrhovaným změnám památkového zákona, hlasování se zdrželi zastupitelé za ANO a ČSSD. Od voleb v roce 2014 v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, kde jsou zastoupeni lidovci, Starostové a nezávislí a Zelení.

Změna zákona má pomoci urychlit práce na objektech, které nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkově chráněném území. "Chtěli jsme zejména otevřít diskusi, která je více než nutná. Současné znění zákona Prahu naprosto svazuje, protože přestože mají konečné slovo magistrátní památkáři, tak na vyjádření NPÚ prostě čekat musí," sdělila ČTK primátorka Adriana Krnáčová (ANO). NPÚ podle primátorky neplní lhůty, do rozhodování často promítá osobní animozity a blokují tak rekonstrukce. Jako příklad uvádí Karlovo náměstí, které čeká na obnovu 15 let. Podobné problémy podle Krnáčové řeší i další metropole. "Žádné jiné město navíc nemá tak extenzivně památkově chráněno tak rozsáhlé území, jako je pražská památková rezervace," dodala. NPÚ kritiku odmítá a s návrhem nesouhlasí.

Podle Zelených by se Praha schválením návrhu na změnu zákona o památkové péči dostala do přímého konfliktu s UNESCO. "Což je vždy velká mezinárodní ostuda. Praha má jít příkladem a ukazovat, jak se dá propojit péče o historické památky s moderní rozvojem města," uvedl pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice). Proti návrhu novely se v minulých dnech postavili také odborníci z vysokých škol a vědeckých pracovišť i Český národní komitét ICOMOS, který je poradním orgánem UNESCO.

V červenci Výbor světového dědictví UNESCO přijal doporučení, kterým vyzývá Českou republiku k posílení památkové péče a správy památek. Organizace také vyjádřila znepokojení nad projekty zástavby v ochranném pásmu památkové rezervace a okolí i nad nedostatkem předpisů omezujících výškovou zástavbu, která může změnit ráz rezervace. Podle magistrátu je usnesení účelové. "Nejedná se o žádné vyškrtnutí ze seznamu, ale pouze požadavek, abychom pozvali misi, která vše za UNESCO prověří," řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK