Mladí sochaři vystaví své výtvory na Václavském náměstí

4. 9. 2018ČTK Infoservis

Ode dneška po čtyři týdny budou lidé na Václavském náměstí potkávat sochy vytvořené mladými umělci. V centru města dnes začíná druhý ročník přehlídky VáclavART. Nabídne dvě desítky výtvorů od deseti mladých tvůrců, studentů i absolventů, zejména z ateliéru sochařství Lukáše Rittsteina pražské Akademie výtvarných umění. Výstava potrvá do 1. října.

Zástupci pořádajícího Sdružení Nového Města pražského uvádějí, že jejím cílem je uvést nové umění do veřejného prostoru, oživit ho, provokovat a přinést nové impulzy do diskuse o podobě náměstí.

"Od loňského roku se moc nezměnilo - na Václavském náměstí je stále jen jedna jediná samostatně stojící socha, a to navzdory politikům, kteří miliony korun na umění v ulicích stále jen slibují," uvedl Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského. V Praze se každoročně koná několik přehlídek a festivalů sochařských děl, natrvalo ale do veřejného prostředí přibývají jen velmi pomalu oproti některým jiným evropským metropolím.

Hlavní část výstavy VáclavART bude ve středním pruhu v horní polovině náměstí, některé sochy budou instalované také v obchodním domě Van Graaf a v paláci The Forum na rohu s Jindřišskou ulicí.

Organizátoři plánují, že by další ročníky výstavy otevřeli také jiným typům umění, například video artu, graffiti nebo instalacím.

Sdružení Nového Města pražského vzniklo před 13 lety a jeho členové usilují o kultivaci a rozvoj Václavského náměstí jako klíčového veřejného prostoru země. Členy spolku jsou převážně právnické osoby podnikající přímo na Václavském náměstí nebo v jeho blízkosti a fyzické osoby, převážně rezidenti bydlící na Václavském náměstí a v jeho okolí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK