V Národním muzeu v Brazílii vypukl požár

2. 9. 2018ČTK Infoservis

Požár, který v neděli vypukl v 200 let starém Národním muzeu v Brazílii, nejstarší vědecké instituci v zemi, pravděpodobně zničil sbírku více než 20 milionů předmětů, od archeologických nálezů po historické memorabilie. S odvoláním na informace brazilské televize Globo to napsala agentura Reuters.

Oheň vypukl po skončení návštěvních hodin a rozšířil se po budově. Zatím nebyla hlášena žádná úmrtní či zranění. Známa není ani příčina požáru a rozsah škod. V muzeu, které bylo založeno v roce 1818, je umístěno několik významných sbírek včetně egyptských artefaktů a nejstarší lidské fosilie nalezené v Brazílii.

Mluvčí hasičů Roberto Robadey sdělil, že na místě zasahovalo 80 hasičů a některé kusy sbírek byly za pomoci zaměstnanců muzea zachráněny. Zásah se ale rozbíhal pomalu, protože dva požární hydranty, které jsou muzeu nejblíže, nefungovaly. Pro vodu z nedalekého jezera musely být poslány kamiony.

Brazilský prezident Michel Temer včerejšek označil za smutný den pro Brazílii. "Dvěstě let práce, výzkumu a vědění je ztraceno," řekl.

Náměstek ředitele muzea Luiz Duarte v rozhovoru s televizí Globo uvedl, že brazilské vlády muzeum po celá léta zanedbávaly a že trpí nedostatkem finančních prostředků.

"Nedávno jsme uzavřeli dohodu se státní rozvojovou bankou BNDES o značné investici do obnovy budovy. Ironií osudu je, že jsme plánovali nový systém protipožární ochrany," sdělil Duarte.

Banka v červnu na svých internetových stránkách uvedla, že se dohodla na poskytnutí 21,7 milionů reálů (115 milionu Kč) na obnovu historické budovy a na zajištění vyšší bezpečnosti sbírek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK