TZ: Obrazy Josefa Šímy se připravují na velkou výstavu v Místodržitelském paláci

Josef Šíma / Cesta k Vysoké hře / kurátoři: Petr Ingerle, Anna Pravdová / Moravská galerie: Místodržitelský palác / 26. 10. 2018 – 24. 2 2019

Před rozsáhlou výstavou významného evropského moderního malíře mají restaurátoři Moravské galerie napilno – obrazy je třeba dát do co nejlepší kondice. Právě teď pracují na čtrnácti obrazech, čtyřiceti kresbách a grafikách jednoho z předních představitelů imaginativní malby ve výtvarném umění. Na výstavě v Místodržitelském paláci budou představeny jak obrazy z Šímových počátků v Brně, tak i práce z přelomu 20. a 30. let, kdy již byl důležitou součástí francouzské kultury.

Po dobu dvou měsíců budou restaurátoři pracovat na obrazech, kresbách a grafikách Josefa Šímy ze sbírek Moravské galerie. Restaurátoři snímají povrchové nečistoty, zpevňují barevné vrstvy, tmelí defekty a na závěr obrazy lakují.

Používají pouze reverzibilní akvarelové barvy, tedy takové, které jsou v budoucnu odnímatelné. Nejvíce obrazy dle vedoucí restaurátorského oddělení Terezie Vávrové trpí v okrajích malby vlivem zdobného rámu, který způsobuje oděrky. „Příznivou novinkou v restaurátorství je používání distanční vrstvy –„sametové pásky“, kterou vložíme do každého rámu a tím zamezíme nežádoucímu odíraní okrajů“, dodává Vávrová.

Na jednom obrazu pracují restaurátoři i několik dní. Titěrná práce je čeká také s kresbami a grafikami na papíře. Ty je třeba vložit do nových, alkalických paspart muzeální kvality, které mají vyšší pH. V kyselém prostředí totiž papír trpí, adjustace z lepenky jim výrazně prodlouží životnost.

Díla ze sbírek Moravské galerie ve velké míře doplní zápůjčky z Národní galerie, ale především také z francouzských muzeí, galerií a soukromých sbírek. Na výstavě v Místodržitelském paláci tak budou k vidění díla, která běžně návštěvník zhlédne pouze v Centre Pompidou či v Muzeu umění v Remeši.  Cílem výstavy je představit Šímovo zásadní působení v pařížské skupině Vysoká hra (Le Grand Jeu) a poukázat na jeho roli prostředníka mezi avantgardní scénou nové Československé republiky a Francií.