TZ: Návrat domů: Dorotheum představí v Praze významnou sbírku Reynkových grafik, která se po letech vrací do České republiky

Návrat domů: Dorotheum představí v Praze významnou sbírku Reynkových grafik, která se po letech vrací do České republiky / Dorotheum / Praha / 3. 9. - 22. 9. 2018

Úspěšný projekt Bohuslav Reynek 99+1 z roku 2017 má pokračování. Aukční dům Dorotheum na něj navazuje další výstavou věnovanou této výjimečné osobnosti českého umění. Od 3. do 22. září představí ve své galerii na Ovocném trhu v Praze kolekci grafik se symbolickým názvem Bohuslav Reynek: Návrat / Retour, kterou tvoří díla ze soukromé sbírky Anne Marie Beslier, dlouholeté přítelkyně autorovy rodiny. Pro obdivovatele Reynkovy tvorby je tato výstava neopakovatelným zážitkem – všechny práce budou ještě 22. září nabídnuty ve speciální večerní aukci Dorothea, jde tak o první a zároveň poslední možnost spatřit kolekci v původní, ucelené podobě.

„Když se nám v roce 2017 dostala do rukou tak fascinují kolekce Reynkových grafik, jako tomu bylo v případě projektu Bohuslav Reynek 99+1, mohli jsme mluvit o malém zázraku. O sbírce se do té doby nevědělo a některá díla byla novým objevem dokonce i pro znalce Reynkovy tvorby. Domnívali jsme se, že se taková příležitost už nemůže opakovat. O to více jsme potěšeni, že se nám záhy povedlo získat další zásadní kolekci prací tohoto významného autora s nezaměnitelným rukopisem,“ uvádí Mária Gálová, ředitelka aukčního domu Dorotheum.

Tvorba Bohuslava Reynka v sobě nese obdivuhodný odkaz. Autorovy stěžejní grafiky vznikaly za velmi nepříznivých životních okolností – a přesto jsou odrazem světa plného krásy a vnitřního klidu. Smysl života, stejně jako inspiraci pro svou tvorbu, nacházel umělec v přírodě, milovaných zvířatech a v běžných denních činnostech na rodném statku v Petrkově, uprostřed nádherné přírody na Vysočině. Reynek pohlížel na svět s pokorou a v hluboké víře k Bohu. Proto ve svém díle často zpracovával také biblické motivy.

I když byl Reynek výtvarníkem samoukem, jeho práce fascinují už několik generací milovníků umění. V 60. letech se pro ně nadchla i zanícená obdivovatelka umění a literatury Anne Marie Beslier, která vedla malé knihkupectví s galerií poblíž Paříže. „Paní Beslier se s Bohuslavem Reynkem seznámila zprostředkovaně, díky náhodnému setkání s francouzsky mluvící dámou ve Staré synagóze v Praze. Od té doby udržovala s umělcovou rodinou blízký kontakt a opakovaně za nimi jezdila na Petrkov. Dle vyprávění jejího syna sem pokaždé přivezla vše, co Reynkovi ve své chudobě postrádali, a na oplátku dostala jako dar některý z tisků, které představíme na výstavě,“ doplňuje Mária Gálová. Zároveň dodává: „Proto jsme zvolili název Návrat / Retour. Jde o symboliku návratu děl do rodné země umělce.“

Sbírka Anne Marie Beslier, která je k vidění v Galerii Dorotheum od 3. do 22. září, obsahuje přes 40 prací Bohuslava Reynka. „Na tomto souboru je cenný nejen rozsah a výběr děl, ale také její původ. Příběh přátelství a silného pouta, které přetrvávalo i po smrti autora. Anne Marie do konce svého života udržovala intenzivní vztah s autorovými syny Jiřím a Danielem,“ upřesňuje Mária Gálová.

Součástí výstavy Bohuslav Reynek: Návrat / Retour je také kompletní soubor Don Quijote o čtrnácti tiscích, které byly vytvořeny v roce 1981 v profesionální tiskárně, jež získala původní štočky od rodiny Reynků. Konkrétně jde o V. z celkového počtu X autorských výtisků. Je velmi vzácné ho vidět takto pohromadě. Ucelené soubory se většinou vyskytují jen ve sbírkách státních institucí.

Projekt Bohuslav Reynek: Návrat / Retour vyvrcholí v sobotu 22. září. Po skončení výstavy Dorotheum nabídne všechna díla ve speciální večerní dražbě pořádané v hotelu Radisson Blu v Praze.

Více na www.dorotheum.cz