Dodatek Eugena Brikciuse ke kauze kolem výstavy Charta Story

Publikujeme v plném znění dopis, který do redakce zaslal výtvarný umělec Eugen Brikcius a ve kterém upřesňuje některé detaily týkající se Otevřeného dopisu autorů výstavy Charta Story zaslaného řediteli Národní galerie v Praze Jiřímu Fajtovi 18. 8. 2018. Reakci Jiřího Fajta na dopis jsme publikovali zde.

Audiatur et altera pars.

Jak vyplývá ze Smlouvy o vzájemné spolupráci při pořádání výstav Charta Story a Charta 77 ve fotografii, měl obdarovaný (tj. Jiří Fajt) organizovat a realizovat celkovou přípravu a uskutečnění výstav včetně doprovodných programů k výstavám a zajišťovat všechna potřebná opatření, která budou realizována prostřednictvím Oddělení vzdělávání a programů pro veřejnost NG (také lektorské oddělení NG). Veškeré náklady (vč. odvodů a daní) budou neseny NG. (3.1 c).

A co ve skutečnosti Jiří Fajt udělal – anebo spíš neudělal: Těsně před plánovanou vernisáží (19. 1. 2017) zredukoval dvě námi připravené výstavy na jednu, svévolně posunul vernisáž o dva měsíce na březen 2017 a nikdy nedovolil realizovat naše doprovodné programy (tzv. Oživlé exponáty, které měly být divadelním, filmovým, hudebním, výtvarným, lektorským a diskuzním leporelem), k čemuž byl jako obdarovaný smluvně vázán (viz 3.1 c).

Dále je třeba zmínit, že Jiří Fajt s autory odmítal komunikovat od ledna 2016 do ledna 2017. Dle svědectví dárce (Kapsch) trval obdarovaný Jiří Fajt na své verzi smlouvy, mimořádně výhodné pro něj, a hrozil, že jinak dar nepřijme a výstavu Charta Story úplně zruší. Je dobře, že firma Kapsch chce vědět, kde zůstaly její peníze. Např. kde jsou prostředky za marketing, propagaci a svévolně zrušené lektorské a doprovodné programy.

Eugen Brikcius

22. 8. 2018