TZ: Národní galerie prodlužuje výstavu Hynka Martince ve Šternberském paláci

Národní galerie prodlužuje výstavu Hynka Martince ve Šternberském paláci / Národní galeriue v Praze / Praha / 23. 8. 2018

Až do 16. září se mohou návštěvníci seznámit s malířskou virtuozitou Hynka Martince. Aktuální výstava Cesta na Island ve Šternberském paláci představuje díla současného českého umělce v těsné blízkosti sbírky starého umění Národní galerie.

Soubor tří desítek maleb úspěšného umělce Hynka Martince od dubna vystavuje ve Šternberském paláci Národní galerie. Výstava, která propojuje staré a současné umění, potrvá o tři týdny déle – až do 16. září.

Výstava vychází z fiktivní historky o pokusu Kiliána Ignáce Dietzenhofera postavit na Islandu barokní katedrálu. K její stavbě sice nikdy nedošlo, ale NGP vystavuje soubor obrazů určený pro její výzdobu.

Martinec reaguje na mistry starého umění, sám věří, že umění je dialog všech umělců. Ve své tvorbě se zabývá interpretací děl starých i moderních – od Dürera po Duchampa.

„Vždy jsem snil o tom, abych mohl jednou vystavovat a konfrontovat své práce s umělci, jako jsou Peter Paul Rubens, Anthonis van Dyck nebo Rembrandt a spousta dalších, které obdivuji. Byla to právě umělecká kolekce Národní galerie, kde jsem jako student objevoval odkaz barokního umění. Vrátit se do Šternberského paláce po několika letech s vlastní výstavou je pro mě něco neskutečného,“ dodává Hynek Martinec.

Výstava vznikla ve spolupráci Národní galerie a Galerie Rudolfinum a probíhá v prostorech Šternberského paláce.