Přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci bude mít tvar krystalu

6. 8. 2018ČTK Infoservis

Zatím jen jako betonová novostavba vypadá přístavba hlavní budovy muzea v Jablonci nad Nisou, která se začala stavět letos na jaře. Po dokončení bude mít tvar broušeného krystalu. Někomu to ale bude třeba připomínat kosmickou loď, řekl ČTK hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci Petr Nový.

Vybudování přístavby si vyžádá včetně DPH zhruba 53 milionů korun. Nyní se staví třetí podlaží betonové konstrukce, odkud bude možné po dokončení stavby vstoupit do vestibulu hlavní budovy. Propojování by se podle Nového mělo začít dělat na podzim stejně jako kovový skelet. "Bude velmi dominantní," uvedl Nový. Na kovový skelet se budou poté dávat skleněné díly, které postupně zakryjí zvnějšku skoro všechny betonové části. Tím by se mělo docílit toho, že objekt bude připomínat krystal. "Chtěli jsme budovu, která bude s naší původní ideově spojená," řekl kurátor s odkazem na to, že muzeum má převážně sbírky skla a bižuterie.

Práce zatím pokračují podle harmonogramu. Pokud nenastane zpoždění, stavba by měla být hotova do května příštího roku. Poté se zhruba půl roku bude pracovat ještě v interiéru a na vytvoření expozice vánočních ozdob. Muzeum vlastní zřejmě největší veřejnou sbírkou vánočních ozdob na světě, čítá přes 15.000 položek. I tato expozice by měla mít netradiční podobu. "Bude to, jako když jdete do jeskyně a tam prorůstají různé specifické objekty," řekl kurátor.

Podle Nového by chtěli přístavbu otevřít v prosinci 2019 u příležitosti 115. výročí od založení muzea. Kromě stálé expozice bude v třípatrové skleněné přístavbě i technické zázemí muzea se sklady, garážemi a vzduchotechnikou. Horní patro, které má volně navazovat na současný vestibul secesní budovy muzea, je koncipováno jako víceúčelový prostor pro krátkodobé výstavy, přednášky či koncerty. V letní sezoně by mohlo sloužit i jako kavárna. "Plánujeme, že od trienále 2020 by tam zůstala také stálá expozice stropních svítidel," dodal kurátor.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK