TZ: Federico Díaz je novým rezidentem Slovanského domu

Federico Díaz / Subtile / Slovanský dům / Praha / trvalá instalace od července 2018

Dílo umístěné v zahradě Slovanského domu je nazvané „Subtile“ a evokuje ptačí hnízdo. Během dne a s každým závanem větru odráží jiný odstín okolních stromů a keřů. Ocelová konstrukce vytvořená z rámů a leštěných zrcadlových plátků kovu s okolím na jednu stranu splývá, ale přitom sebevědomě vyčnívá a v každém probudí jinou emoci.

I to možná bylo cílem Federica Díaze, který je často označován za vizuálního aktivistu. I zlatá kapka na EXPO 2010 měla za cíl probudit v člověku emoce a na jejich základě byly přetvořeny v parfém. Slovanský dům je jedním z mála míst, kam se návštěvníci mohou přijít na Díazovo dílo podívat, neboť ač v Čechách vystavoval a vystavuje, jeho dílo je známé především v zahraničí.

V dohledné době bude na jeden ze stromů v zahradě instalováno další dílo od Federica Díaze v podobné estetice, avšak s jinou výslednou emocí.

Informace o autorovi: Federico Díaz se narodil v roce 1971 a žije a působí v Praze. Svá díla vystavoval na třech kontinentech, od Tokia přes několik evropských měst až po Miami a Sacramento ve Spojených státech amerických. Působil jako vedoucí Ateliéru supermédií na UMPRUM, přednášel na University of Columbia a Buffalo University v New Yorku a též na ETH v Curychu.

Přízvisko vizuální aktivista získal od ředitele The Brooklyn Gallery Roberta T. Bucka a přijal je za své. Již od začátku své kariéry se věnuje projektům, které probouzejí lidské emoce a vnímání na vyšší úrovni, než jsme zvyklí. S využitím kovů, zvuků, vůní a mnoha dalších materií vytváří nezapomenutelné momenty, které si člověk uchová v paměti, ne jen umění, na které se člověk podívá.